ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 144
Numărul 143 Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 10
Abonament PDF

Interviu cu Tim Huckaby

Mihai Tătăran
Microsoft MVP , Co-organizator @ ITCamp, GM @ AvaelgoDIVERSE


Tim Huckaby este un specialist în NUI (Natural User Interface) folosind stimuli tactili, de mișcare și neuronali. A fost numit "Pionier al Smart Client Revolutions" de către presa internațională și este cunoscut pentru calitatea prezentărilor tehnice pe care le susține la conferințe din întreaga lume. Va fi prezent la IT Camp unde veți putea asista timp de două zile la trei track-uri paralele ce vor cumula peste 30 de ore de prezentări, dezbateri și workshop-uri .

Tim, când ai început cariera de profesionist IT?

[Tim]: depinde cum definim "profesionist". În mod cert mi-am câștigat o parte din banii necesari studiilor universitare prin consultanță și proiecte de dezvoltare software. După absolvire m-am angajat la EDS ... asta pe când era condusă încă de Ross Perot.

Ce te-a facut să alegi aceasta meserie?

[Tim]: asta e o poveste interesantă. Eu am studiat la un liceu catolic pentru băieți. Nu studiam tâmplăria; studiam latina. Nu aveam calculatoare; aveam calcul diferențial și integral. Nu m-am atins de programare până la primul curs de Pascal în facultate. M-am indrăgostit de programare din cauza acelui curs. După aceea am urmat toate cursurile de programare din facultate, absolut toate.

Ești autorul unor cărți pe tehnologii Microsoft. Cum ai reușit să ai atât de mult succes?

[Tim]: succesul e relativ. Încă mai am foarte multe de realizat pe plan profesional. Încă scriu articole pentru reviste si un tutorial lunar de dezvoltare de aplicații, dar mi-ar fi greu să scriu incă o carte. Pe acelea le-am scris pentru că lucram în echipele de produs la Microsoft. Știam produsele de la cap la coadă și a fost doar o muncă de a le explica. Expertiza pe care o am acum este în zona experienței utilizatorilor, NUI (Natural User Interface), implicarea utilizatorilor. E greu să scrii despre așa ceva. E mult mai eficient să o arăți. Ceea ce explică de ce fac atât de multe prezentări.

Tu și compania ta, Interknowlogy, sunteți foarte specializați pe tehnologii Microsoft. Cum reușești să rămâi la curent cu tehnologia ținând cont de viteza cu care progresează?

[Tim]: nu reușesc. Știam toată platforma Microsoft de la cap la coada. Acum doar mă mențin la curent cu părțile care mă interesează. Am atâția colegi inteligenți în companie pe care pot să mă bazez, iar atunci când am nevoie să înțeleg ceva mă adresez lor. Platforma Microsoft e foarte mare acum. Nimeni nu o poate ști pe de-a-ntregul.

Cum își petrece Tim Huckaby o zi tipică de lucru? Încă mai ai timp pentru munca tehnică?

[Tim]: Cred că de asta viața mea e foarte captivantă: nu am o "zi tipică". Niciodata nu repet aceeași zi. Tind să călătoresc foarte mult ceea ce îmi face viața interesantă. Și, evident, apare o criză în fiecare săptămână. Cât despre tehnologie: încă o iubesc. Dar, așa cum am menționat anterior, înclin să îmi petrec zilele tehnice având o vedere de ansamblu și nu în detalii așa cum mi-am început cariera. Iar Interknowlogy este o companie de proiecte custom care dezvoltă aplicații pentru toate industriile, de la cercetare în domeniul cancerului, la retail, până la NASA. Deci, munca e chiar interesantă. Dar, pe masură ce avansez în vârstă sunt tot mai mult angrenat în complexitatea business-ului. Iar provocările de business sunt la fel de complexe ca cele de programare ... dacă nu mai mult.

Care sunt hobby-urile tale? Mai ai timp pentru ele?

[Tim]: niciodată nu este suficient timp într-o zi ... mi-a luat 10 ani să construiesc InterKnowlogy așa cum este acum. Iar la 15 ani de viață, este o companie excepțională condusă de oameni excepționali. Acum câțiva ani m-am dat la o parte din poziția de CEO și am promovat numărul 1 de atunci. Asta mi-am propus dintotdeauna. Îmi lipsesc rădăcinile din dezvoltarea de produse, și deși încă dețin InterKnowlogy și sunt președintele companiei, nu mai sunt implicat în operațiunile zilnice la fel de mult. Petrec mai mult timp cu start-up-ul meu. Se numește Actus și dezvoltă produse interactive de afișaj electronic (conduse prin gesturi și voce cu Kinect). Dar, cred ferm în familie și hobby-uri. Nu prea mă uit la TV (cu exceptia sportului și comediei) și nu mă joc pe xBox. Dar, iubesc natura. Îmi iau cu mine un snowboard sau o undiță de pescuit la muscă în fiecare călătorie de business pe care o am. Se întâmplă foarte rar să nu îmi rezerv câteva ore de pescuit la muscă într-o călătorie de business. Mi-ar place foarte mult să fac asta și în munții din România.

Dacă ai avea din nou 25 de ani, ce ai face profesional?

[Tim]: greu de răspuns. Întotdeauna mi-a plăcut software-ul, dar uneori simt că mi-am ratat chemarea în științele naturii. Mi-ar fi plăcut să fiu un biolog de teren. Din cauza pescuitului la muscă știu mai multe despre entomologie (știinta insectelor) decât cei mai mulți oameni. În plus, întotdeauna am simțit că aș avea înclinații muzicale. Nu mi s-a permis niciodată să cânt la un instrument; cred că dacă mi s-ar fi permis, aș fi fost bun la asta. Când o să mă pensionez, cred că o să învăț să cânt la un instrument atunci când nu voi skia sau pescui.

Asta va fi a doua vizită a ta in România. Ce știai despre țara noastră înainte de prima vizită? Care e părerea ta acum?

[Tim]: ei bine, sunt norocos. În ultimii 15 ani Microsoft m-a trimis în toată lumea. Deci, am fost peste tot în Balcani, peste tot în Europa de Est și niciodată nu avusesem ocazia să văd România. Așa că atunci când oportunitatea s-a ivit am acceptat imediat. Foarte interesant e că soția mea Kelly este invitată și ea în aceste călătorii cu mine, dar din cauza copiilor și a treburilor în general, vine foarte rar. Dar, a venit anul trecut în Romania și s-a distrat de minune. Am închiriat o mașină și am condus prin țară. Ce aventură! Hai să spunem doar că GPS-ul ne-a dus pe drumuri care sunt mai rele decât cele pe care le-am văzut în Mexic. În plus, șoferii conduc nebunește! Și am condus în Roma ... dar nu am văzut niciodată șoferi mai nebuni decât în România. O s-o aduc pe Kelly și în acest an. Abia așteptăm!

Cum vezi profesioniștii IT din România? Atât bine cât și rău.

[Tim]: nu prea văd lucruri rele. Văd programatori entuziasmați. Avem angajați în Estul Europei. Este enorm de mult talent de inginerie software în Estul Europei. Având în vedere infrastructura, economia, cultura, etc. - poate că evoluția tehnologica a fost frânată în câteva locuri. Dar se recuperează ... rapid. Oricum, și noi avem probleme destule în SUA. Peste tot în lume sunt probleme care frânează evoluția tehnologiei. Însă tehnologia în sine nu e problema.

NUMĂRUL 143 - Software Craftsmanship

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Cognizant Softvision
 • Colors in projects