ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 143
Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 79
Abonament PDF

Rezoluții (nu doar) de început de an

Anastasia Noela
Research Specialist @ Azimut Happy EmployeesPROGRAMARE

Începutul unui nou an...acea perioadă caracterizată de planuri mărețe, obiective smart și o supradoză de optimism. E timpul pentru un nou set de rezoluții și scopuri îndrăznețe pe care, spre deosebire de cele de anul trecut, uitate înainte de Mărțișor, le vom realiza cu siguranță anul acesta.  E adevărat că viața are de multe ori obiceiul de a ne pune bețe în roate și de a ne strica planurile, însă mult mai adesea noi înșine suntem cei care ne sabotăm. Fie prin erori în modul în care setăm acele obiective, fie prin modul în care ne raportăm la ele, reușim, de cele mai multe ori, să ajungem la finalul anului cu o sumedenie de scuze în loc de rezultate. 

Dar cum ar fi ca anul acesta să fie chiar diferit? Și nu, nu spun aceasta bazându-mă pe acea supradoză de optimism mai sus menționată, ci pe știință. Așadar, în continuare vă propun trei metode de a ne raporta la obiectivele noi stabilite pentru a le și îndeplini. 

Mentalitatea de dezvoltare vs. Mentalitatea fixă

Teoria mentalității fixe vs. Mentalitatea de dezvoltare aparține cercetătoarei Carol Dweck și se concentrează în principal asupra modului în care ne raportăm la succes și la eșec. Pe scurt, Mentalitatea fixă (Fixed Mindset) reprezintă un sistem de credințe conform cărora propriile abilități de bază (de ex. inteligența) nu pot fi schimbate, în timp ce Mentalitatea de dezvoltare (Growth Mindset) reprezintă un sistem de credințe conform cărora trăsăturile noastre sunt doar punctul de plecare, acestea  putând fi îmbunătățite prin dedicare și efort susținut.  În timp ce prima mentalitate e un obstacol pentru dezvoltare, cel de-al doilea tip de a percepe propriile trăsături creează o deschidere spre învățare și dezvoltare continuă. 

Ce legătură are aceasta cu setarea obiectivelor? Are. Deorece o persoană cu mentalitate fixă este mult mai probabil să se descurajeze și să abandoneze cu totul obiectivul în cazul primului eșec. În schimb, persoanele cu o mentalitate de dezvoltare văd aceste mici ,,eșecuri'' ca parte naturală a procesului de dezvoltare, ca pe niște provocări, sunt mai entuziasmați și implicați în ceea ce fac, și, nu în ultimul rând, perseverează în caz de eșec. Imaginea despre ei înșiși nefiind una fixă, nu vor interpreta eșecul ca fiind parte din ceea ce sunt, ci ca un pas necesar spre învățare și dezvoltare.  

Trișează - dar planifică limitele în avans

Așa cum menționam și mai sus, una din probleme legate de obiectivele mărețe sunt micile eșecuri. Chiar dacă am împărțit un obiectiv măreț în mai multe obiective mici, acționabile, e posibil ca uneori să nu reușim să le realizăm nici pe acestea (de exemplu, dietele în perioada sărbătorilor). Dacă ești ca majoritatea oamenilor și ai o mentalitate fixă, de obicei, aceste mici eșecuri sunt însoțite de frustrare, deznădejde și chiar renunțare. 

Este oare o metodă de opri aceste mici eșecuri din a sabota obiectivele pe termen lung? Știința ne demonstrează că da! Cercetătoarea Marissa Sharif de la Universitatea din California a comparat două abordări când vine vorba de obiectivele pe termen lung. Participanții din primul grup au avut obiective modeste și au primit un plan strict pentru a le atinge, în timp ce participanții din al doilea grup au avut obiective mai ambițioase, dar li s-a spus că au și posibilitatea de a ,,trișa''. Spre exemplu, dacă obiectivul era unul legat de scăderea în greutate, participanții din al doilea grup au primit, pe lângă clasicul plan de exerciții și dietă, două zile în care aveau voie să sară peste antrenamente și 500 de ,,calorii de urgență'' la care puteau apela în caz de nevoie. Care grup s-a descurcat mai bine? Sigur nu cei cu obiective modeste și cu planul strict! Cei cu obiective grandioase și cu posibilitatea de a trișa inclusă în plan, au avut cele mai bune rezultate la final. 

Așadar, o foarte bună strategie de a întâmpina acele momente în care avem mai puțină motivație sau în care contextul e în defavoarea noastră, este de a ne planifica și cât avem voie să trișăm. Astfel, vom privi aceste momente ca parte din plan și vom evita sentimentul de vinovăție sau deznădejde care apare de obicei după ele. 

Trebuie să ... vs. Vreau să...

,, Când vine vorba de stabilirea obiectivelor, există două tipuri de abordări'' explică psihologul Susan David de la Facultatea de Medicină Harvard. Există, pe de-o parte, obiective pe care,, trebuie'' să le realizăm. Acestea sunt impuse, de multe ori de o persoană apropiată care ține la noi sau de propriul simț al obligației și sunt, de cele mai multe ori, legate de evitarea unor repercusiuni negative (de exemplu, sentimentul de rușine sau pierderea afecțiunii celor din jur). Deloc surprinzător, aceste obiective rezultă, cel mai adesea, într-un eșec. Vei reuși să mergi până la sală, dar aceasta nu va deveni o rutină sau îți vei suna rudele din obligație, dar nu vei dezvolta relații puternice cu acestea. Aceasta se întâmplă deoarece, când ne simțim constrânși să facem ceva, (chiar dacă e vorba de o constrângere auto-impusă), nu facem acel lucru cu plăcere. În acest fel, cresc șansele ca, la primul obstacol, să renunțăm. 

Există însă și un al doilea tip de obiective, cele pe care ,,ne dorim'' să le realizăm. Aceste obiective reflectă interesele și valorile reale ale unei persoane. Le urmăm deoarece ne fac plăcere, au importanță pentru noi sau că fac parte din identitatea noastră. Dar cel mai important, acestea sunt alese liber de noi. Fără restricții sau evitări, ele reprezintă exact ce ne dorim. 

Partea bună este că obiectivele noastre caracterizate de ,,trebuie'' precum și cele bazate pe o dorință pot fi unele și aceleași! Așadar, pe lângă formularea lor în termeni de dorință (Trebuie să mănânc mai sănătos vs. Vreau să mănânc mai sănătos), putem schimba și motivele din spatele lor. Spre exemplu, poți alege să mănânci mai sănătos deoarece îți e frică să nu te îngrași sau poți mânca sănătos deoarece consideri sănătatea ca fiind o parte esențială a unei vieți fericite. Deși ambele abordări te vor face să începi o acțiune, motivația care are ca sursă o dorință va ține mult mai mult decât cea izvorâtă din evitare, frică și obligație. 

În concluzie, e perfect normal și chiar de încurajat faptul că în această perioadă a anului ne simțim motivați să stabilim o serie de rezoluții și să ne dezvoltăm, indiferent ce înseamnă aceasta pentru fiecare dintre noi. Iar cercetările ne arătă că e într-adevăr bine să setăm obiective mari și îndrăznețe, atâta timp cât ne privim abilitățile ca fiind flexibile, deci posibil de a fi îmbunătățite, planificăm modul în care putem trișa în caz de nevoie și suntem motivați de ceva pe care chiar îl dorim cu adevărat. Noi, oamenii, suntem animați de proiectele mărețe, dar ușor demoralizați de micile eșecuri. Cele trei sfaturi de mai sus , pot ajuta ca anul acesta să realizăm ceea ce ne propunem. 

Bibliografie

 1. David, Susan (2016) Emotional Agility: Get Unstuck, Embrace Change, and Thrive in Work and Life

 2. Dweck, C. S. (2006). Mindset: The new psychology of success. Random House Incorporated.

 3. Sharif, M. A., & Shu, S. B. (2017). The Benefits of Emergency Reserves: Greater Preference and Persistence for Goals That Have Slack with a Cost. Journal of Marketing Research, 54(3), 495-509.

Conferință

NUMĂRUL 142 - Robotics & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO