ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 78
Abonament PDF

Despre eroi și ajutoarele lor

Beáta Lengyel
People Advisor @ Accenture



DIVERSE


Suntem eroii propriei cariere. Iar eroii nu sunt lăsați singuri în drumul lor către cucerirea împărățiilor, învingerea zmeului sau pur și simplu către etapa lor de maturizare.

Hai să facem un salt imaginar din pragmatismul banal al vieții de zi cu zi în lumea magică a basmelor! Basmele copilăriei ne oferă o pildă utilă pentru existența noastră ulterioară de adulți. Care este această pildă a basmelor? Dacă luptăm și lucrăm cu perseverență și devotament, vom ieși învingători și vom trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Ce tindem totuși să uităm din aceste povești este că niciun erou nu e lăsat singur în străbaterea drumului către maturizare.

Dacă facem o analogie a carierei profesionale cu drumul lui Harap Alb, vom găsi cu siguranță fiecare dintre noi câte un Ochilă, Gerilă, Flamânzilă, Setilă sau Păsări-Lăți-Lungilă să fie alături de noi atunci când dăm de greu. În poveștile noastre de zi cu zi, fie că vorbim de sportivii care doboară recorduri mondiale sau de elevii care trec examenul de bacalaureat, cu toții primesc sprijin fie din partea unui antrenor, a unui profesor sau a unui părinte. O diferență față de lumea basmelor constă în aceea că azi, eroii tineri nu doresc toți să fie împărați, asemenea tatălui lor: în lumea zilelor noastre, moștenirea profesiilor din tată în fiu s-a demodat complet. Generațiile noi tind să fie mult mai flexibile și independente, poate chiar rebele în ceea ce privește profesia. Ele trăiesc după principiul că alegerile profesionale nu trebuie făcute neapărat pe viață, profitând de posibilitățile multiple ale pieței de muncă.

Consilierea în carieră

Atât în basme, cât și în viața reală, sunt o mulțime de resurse care vin în întâmpinarea noastră în activitățile de zi cu zi. În contextul firmelor de IT, Ochilă din basmul nostru devine consilier de carieră.

Menirea consilierului de carieră în procesul de dezvoltare al individului este să înțeleagă proactiv aspirațiile, potențialul, performanța și punctele forte ale consiliatului pentru a veni în sprijinul acestuia în ce privește atingerea obiectivelor personale și profesionale.

Oricine poate apela la consilier atunci când vine vorba despre prelucrarea feedbackurilor primite. Experiența consilierului, împreună cu o atitudine deschisă și transparentă a acestuia, îl vor ajuta pe consiliat să se evalueze corect, să aibă așteptări realiste și să se focalizeze asupra drumului potrivit pentru el. Consilierul de carieră joacă de fapt, un rol catalizator, creând un mediu confortabil pentru consiliat, un mediu în care acesta să poată deveni cea mai bună versiune a propriei persoane atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Cum se creează o relație de succes între consilier și consiliat?

"Rețeta succesului" în cazul acestei relații conține două ingrediente esențiale; primul ingredient este consilierul entuziast, care prin experiență și integritate oferă un cadru de creștere pentru consiliat, iar al doilea ingredient este consiliatul, care trebuie să fie proactiv, implicat și dornic de dezvoltare.

Practic, această legătură constă în discuții regulate, care în prima etapă, pun bazele unei relații de încredere între protagonist și ajutor, pentru ca ulterior să se axeze pe nevoile individului.

Din experiența mea de aproape doi ani în care am lucrat îndeaproape cu consilieri, oferindu-le o mână de ajutor în gestionarea situațiilor mai provocatoare, am descoperit că următoarele trăsături pot fi cele mai reprezentative pentru rolul lor de ajutor.

Ce aduce consiliatul în această relație?

Funcționalitatea unei relații de succes depinde de implicarea ambelor părți. Așa este și în cazul relației dintre consilier și consiliat. La rândul lui, consiliatul trebuie să pornească cu propriul pachet la drumul care îl așteaptă:

Contextul consilierii de carieră

Primul aspect care stă la baza relației dintre cele două părți este disponibilitatea consilierului. Aceasta va crea cu siguranță un sentiment de încredere, care se va concretiza de cele mai multe ori în deschiderea consiliatului față de consilier.

De multe ori, se creează o percepție falsă conform căreia consilierul de carieră este mai eficient în acest rol dacă are experiență în aria de interes a consiliatului. Există însă o diferență semnificativă între mentor și consilieri de carieră. În timp ce mentorul vine în ajutorul individului în procesul de învățare și inițiere în aria de interes a omului oferind propriul exemplu, consilierul de carieră ajută la stimularea individului în a-și găsi propriul drum în carieră.

Ți-ai repetat de multe ori în gând că nu ai timp pentru consiliere? În era vitezei, conectarea formală poate fi înlocuită cu interacțiuni informale, micro-conexiuni, care pe de o parte, țin informat consilierul de progresul consiliatului și de pe altă parte, oferă consiliatului confortul și siguranța că nu este lăsat singur. Aceste interacțiuni informale pot fi: apeluri scurte, coffee catch-up, walk and talk, hello email, skype ping. Fragmentând ziua cu o cafea băută împreună cu consilierul poate întări relația de încredere. Atmosfera creată într-o astfel de situație informală dezgheață și cele mai încrâncenate persoane. În cadrul acestor sesiuni, se pot găsi mai ușor moduri inedite de a trece peste obstacolele profesionale sau personale.

Funcționarea acestui sistem depinde de implicarea și devotamentul ambelor părți. Succesul însă e vizibil în momentul în care consiliatul devine independent, reușește să fructifice propriile puncte forte și abilități.

În iulie, anul acesta, am realizat în cadrul unei companii de IT un chestionar cu privire la percepția asupra rolului de consilier. La acest chestionar au răspuns 184 de consiliați. Rezultatul la întrebarea: "Cât de mult te-a ajutat feedbackul consilierului de carieră în dezvoltarea ta profesională?" confirmă că 75% dintre respondenți au profitat de ajutorul consilierului în acest sens. Prin urmare, a găsi consilierul de încredere în cariera profesională ar trebui să fie pe de o parte, un drept al nostru și un prilej de valorificare al potențialului, iar pe de altă parte, un instrument specific al managementului resurselor umane. Individul se va alege cu un instrument care îl va ajuta în dezvoltarea accelerată și în găsirea de noi posibilități în situații presante. Totodată, va deveni mai performant, își va lărgi orizontul în luarea deciziilor și, nu în ultimul rând, cu timpul va putea identifica și evita situațiile neprevăzute.

Un coleg fericit și motivat de poziția potrivită va aduce o sumedenie de beneficii și pentru organizație. Însă acest subiect ar fi un alt capitol al poveștii noastre.

Și ca să nu las basmul fără sfârșit fericit, iată câteva testimoniale ale unor consiliați care își afirmă câștigul din această relație profesională și a unui consilier de carieră care își face treaba cu dăruire și interes.

"Bazându-mă foarte mult pe sfaturile primite de la consilierul meu de carieră, am reușit să-mi formulez și să-mi îndeplinesc destul de ușor obiectivele. Munca mai grea am făcut-o eu, dar la detalii a lucrat el. Grație dedicării sale, a reușit să mă inspire și să-mi insufle dorința de a fi, la rândul meu, consilier de carieră. Fiind un exemplu de bună practică pentru mine, am folosit în relația cu cei pe care îi consiliez, multe din tehnicile învățate de la el: am încercat să fiu la fel de deschis și la fel de disponibil pentru orice fel de discuție, așa cum este el cu mine. Apreciez modul în care mă sfătuiește în privința obiectivelor mele pe termen scurt și mediu în ceea ce privește cariera și posibilitatea mea de dezvoltare. Pot să afirm că și-a pus amprenta într-un mod pozitiv, asupra carierei mele, lucru pentru care îi sunt și îi voi fi recunoscător mereu." -Ionuț

"Colaborarea cu consilierul meu de carieră a început în urmă cu aproximativ doi ani, timp în care ne-am descoperit reciproc profesional. În toată această perioadă, am găsit în această persoană, un om dispus să asculte, să caute soluții și metode de îmbunătățire a relației profesionale, cât și a dezvoltării mele în funcție de cerințele și afinitățile jobului. Având întâlniri recurente, am reușit să stabilim împreună o direcție de dezvoltare, să discutăm în detaliu provocările apărute pe parcursul proiectelor în care am fost implicată, cât și să punem în evidență realizările profesionale. Privind în urmă, consider ca aceasta a fost și este omul potrivit în ceea ce mă privește, oferindu-mi susținerea profesională de care am nevoie și sfaturile necesare care să-mi înlesnească pe viitor dezvoltarea. Dincolo de asta, e un om calm, calculat și mereu cu o atitudine pozitivă, încurajatoare și plină de viață, lucru crește gradul de încredere dintre noi." -Diana

"Rolul de consilier de carieră înseamnă o responsabilitate imensă pentru mine. Colegii mei au încredere în mine în ce privește dezvoltarea lor profesională, însă eu cred că împlinirea personală și profesională nu pot fi separate. Din acest motiv, mă concentrez asupra caracterului și valorilor unice ale fiecărei persoane și o sprijin în găsirea următorului pas mic care îmbunătățește viața și cariera deopotrivă." -Tibor

Aceste persoane au inclus în viața lor profesională diferiți Ochilă care sar în ajutorul lor la nevoie, clădind o relație de succes. Tu ai început să te folosești de consilierea în carieră?

LANSAREA NUMĂRULUI 141

Analiza de business (BA)

miercuri, 27 martie, ora 18:00

sediul Accesa

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

NUMĂRUL 140 - Generative AI

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO