ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 77
Abonament PDF

Interviu de angajare. Cum te adaptezi schimbării.

Răzvan Farte
Software Engineer @ Micro Focus
DIVERSE


E ziua interviului. Te trezești la 6:30, ridicându-te repede din pat. Fiecare minut e important. Mergi în bucătărie și te pregătești de masă. În timp ce mănânci, verifici necontrolat ceasul minut de minut. Doar un lucru este important în mintea ta: la ora 10 trebui neapărat să ajungi la birou. Nu ai voie în niciun caz să întârzii. Îți planifici să ajungi acolo mai devreme. Îți termini micul dejun.

Ar trebui să te bărbierești. E 7:03. Ia 30 de minute să ajungi la clădirea companiei, poate ceva mai mult în traficul de dimineață. Trebuie să fii sigur că ajungi la timp. Astfel că te grăbești să ajungi la baie. Pornești aparatul de tuns și începi să dai jos barba. În timp ce miști mâna în sus și în jos, lăsând aparatul să își facă treaba, te gândești la cum o să te îmbraci. Cămașa albastră e șifonată, iar cea albă nu inspiră destul...

Deci e neapărat să o calci pe cea albastră. Bate ceasul. E ora 7:30 și încă mai sunt multe de făcut. Timpul trece din ce în mai repede și speri că încă mai ai destul timp pentru a repeta înainte de interviu.

Întrebare: "Unde te vezi în 5 ani?" - Răspuns: "Mereu mi-am dorit să ... și în sensul ăsta vreau să fac ar mai fi multe lucruri de spus despre asta."

Întrebare: "Ce părere ai despre ce s-a întâmplat anul trecut în cazul X? Cum ai rezolva problema ce au întâmpinat-o?" - Răspuns: "În primul rând aș încerca să în continuare aș încerca să ... iar toate acestea ne-ar duce la concluzia că .... "

Toate răspunsurile se potrivesc perfect în mintea ta.

Spre birou, te întâlnești cu o cunoștință, cu un vechi prieten. Și el aplică pentru același post. Îl privești și observi că inspira mai multă încredere, observi cum iese în evidență comparativ cu tine. Îți imaginezi cum răspunsurile lui vor fi mai bune, iar el va primi postul, în timp ce tu nu.

Mai sunt 36 de minute până la interviu, iar clădirea e chiar în față. Ajungi în cele din urmă la birou. Acolo secretara te servește cu cafea, dar tu refuzi în timp ce mintea ta cutreieră pe altundeva.

Ești în sala de conferința. Stresul ce îl simți nu are limite, iar tu cu greu te stăpânești să nu arăți asta.

Timpul se oprește. Orice întrebare îți e servită, primește răspuns, dar totuși nu te poți concentra, aveai răspunsuri mai bune acasă, mai complexe, mai bine gândite. Ți se spune că vei primi un răspuns în săptămâna ce urmează. Îți iei ziua bună de la intervievatori și speri că totul va fi într-un ceas bun.

După încă o săptămâna plină de interviuri, plină de îndelungi așteptări ești sunat: postul e al tău.

Nu ești singur

Cercetările arată ca o mare parte din oameni suferă de anxietate în timpul interviurilor. Nu contează care e cauza problemei, dar ar trebui să știi că multe alte persoane au trecut prin ceea ce ai trecut și tu.

Aceasta înseamnă că s-au găsit și multe soluții pentru problema aceasta.

Când un eveniment important ne așteaptă, tindem să credem că totul va merge prost. Tindem să punem o groază de presiune pe noi. Dar de ce? De ce ne complicăm viața? De ce privim partea goală a paharului?

Toți suntem oameni. Impresia pe care o lași în urmă față de ceilalți, nu ar trebui să te afecteze. Nu trebuie să te placă toată lumea. Și totodată, nu trebuie să întruchipezi perfecțiunea față de ceilalți. E mai important să îți etalezi perfect umanitatea, imperfecțiunile.

Afacerea nu e totul...

Oamenilor le plac poveștile. Dacă un concept se poate explica printr-o poveste, atunci fă-o așa. Ați observat mica poveste de la începutul acestui articol?

Intervievatorii sunt și ei oameni, deci, bazat pe ipoteza de mai sus, vor fi încântați să îți audă povestea. Cum ar fi ca la următorul tău interviu să începi prin a povesti cum ai ajuns tu în sala de interviu și ce emoții ai tu în momentul de fata?

Nu îți fie frică să le ceri să auzi "Povestea Companiei", varianta umană, nu cea de business și idolatrizată. Cunoașterea acestei povești te va ajuta foarte mult în momentul în care vei lucra pentru companie, punându-ți în concordanță business culture-ul cu viziunea proprie.

Motivația la locul de muncă

Când ești pe aceeași linie cu filosofia companiei, când vei înțelege în ce fel sunt deciziile luate și când îți place ceea ce faci, vei deveni productiv. Odată ce îți vei pune încrederea în ceea ce faci, totul se va pune cap la cap în construirea "poveștii" și vei investi timp și pasiune pentru a face visul să devină realitate.

Factori catalizatori în poteca numită carieră

Așadar, primul aspect important în luarea unei decizii cu privire la un job este motivația. Aceasta va dicta evoluția personală și va determina voința proprie. Ea trebuie să fie bifată pe to do list-ul de zi cu zi.

Cel de-al doilea aspect îl reprezintă capacitatea de a face acel vis să devină adevărat. Chiar dacă jobul la care aplici este să scrii o teză extraordinară despre un subiect, să faci voluntariat pentru o cauză nobilă, să construiești o capodoperă arhitecturală sau să faci cu devotament reclama unui produs, nimic nu va duce la bun sfârșit acel vis, dacă nu ai acel instrument care va fi temeiul reușitei tale: cunoașterea. Aceasta este principalul ghid care te va conduce către atingerea scopului tău.

Dar ar mai fi un aspect de acoperit, pentru că a ști unde vrei să ajungi și a ști cum să treci peste provocări, nu este suficient. Percepția e importantă, care te ajută să înțelegi cum te raportezi la situația prezentă. Aceasta te va ajuta la cântărirea pașilor acumulați în drumul tău. Precum un drumeț care își verifică regulat harta și își ia puncte de reper, așa trebuie să îți urmezi drumul carierei.

Tips. Cum să te pregătești înainte de interviuri.

În acest articol nu abordă practicile în timpul interviurilor.

Cine vrei să fii ca persoană: alege-ți povestea

Pentru a fi conștient de situația ta curentă trebuie să ai drept ghid un set de valori definite. Stabilește-ți valorile, urmează-le, analizează tot ceea ce merge și ți se potrivește ție și mediului în care trăiești, apoi continuă să te concentrezi asupra lor.

Identifica-ti telurile

Scrie toate posibilitățile, toate drumurile care te pod duce la destinație

Triază și redu numărul posibilităților pentru a fi mai productiv

După ce ai lucrat cu acel set de posibilități, identifica-i pe "Herbie" și elimina-i

Analizează retrospectiv

Fii sigur ca viziunea ta și viziunea jobului tău se potrivesc

Pe mine mă ajută meditatul. Aici e o definiție a meditatului pe care am scris-o între notițe în 4 martie:

Predefiniton: Meditation is not about achieving a goal/

Meditation is about finding yourself, finding your inner self, the true you. Meditation is about accepting who we really are.

We all know who we are (deep inside), but we have to accept it.

Se potrivește propria definiție cu aceea de la locul de muncă? Merită să investești timp în acea viziune? Se potrivește cu cine ești?

Dacă nu, alegerea e în mâna ta. E bine că ai identificat din timp felul cum se raportează cele două viziuni.

Schimba "trebuie" în "vreau"

Când cineva spune "trebuie să fac asta", de cele mai multe ori se transmite un mesaj de voința extrinsecă: nu vreau să fac asta, dar trebuie. În schimb, când cineva spune "vreau să fac asta", o face cu dorință, cu motivație intrinsecă. Mesajul de voința nu e doar destinat doar exteriorului, ci e un mesaj destinat și propriei persoane, interiorului.

Dimineața când te trezești și spui "vreau ca astăzi să obțin aceasta" în loc de "trebuie", fie o să vina un val de energie lăuntrică, fie îți vei pune întrebarea "Chiar vreau? Sau vreau altceva?".

Nu renunța

E mereu greu. Motivația, primul factor catalizator, e mereu oarbă. Nu poți ști apriori ce nu va funcționa, astfel că motivația te va purta inevitabil în situații grele.

Încearcă să rezolvi problemele ce apar pe parcurs una câte una. Amintiți-vă povestea din introducere. În momentul în care te bărbierești, concentrează-te pe bărbierit, nu te concentra pe faptul că nu e călcată cămașa albastră. Concentrează-te pe momentul prezent. Oricum nu poți să faci nimic acum, acum te bărbierești, nu poți să fii prezent în două locuri în același timp. Dacă ești concentrat pe ce faci acum, în prezent, îți vei face treaba la un nivel superior și vei fi sigur că nu ratezi nimic: să ajungi la birou cu jumătate din față bărbierită și cu cealaltă plină de spumă.

Dacă ai o zi proastă, nu lua decizii, pentru că și acestea vor fi proaste. Acceptă-te așa cum ești în ziua respectivă și ia o pauză. Încearcă alta dată.

Dacă nimic nu merge?

Schimbarea e întotdeauna ușoară:

Concluzie

Oricât de ușor este să visezi și oricâte teorii noi se dezvoltă în jurul tău, important este dacă visul tău se aplică și în practică. Acest experiment îl poți face doar investind timp. Trebuie să vezi tu cu ochii tăi, dacă ți se potrivește teoria.

Totuși, ca să vedem imaginea de ansamblu, să ne întoarcem la două lucruri importante în momentul în care lucrezi. Nu e de ajuns să stăpânești într-o manieră bună cunoașterea fieldului, ci trebuie să fii alimentat și de o energie interioară, care îți va dicta reușita. Astfel, tu, munca ta și compania veți avea succes împreună.

Într-o relație de succes, ambele tabere trebuie să lucreze împreună pentru a reuși.

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects