ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 73
Abonament PDF

Electronic trading - interviu cu Christopher Lederer

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU

Am avut plăcerea să discutăm cu Christopher Lederer, Managing Director la Flow Traders, despre provocările din industria de trading și despre echipa lor din Cluj. Christopher este o prezență constantă la panelul de electronic trading organizat de TSM. De asemenea, ați putut să îl vedeți la ediția de anul trecut a IT Days.

Tranzacționarea electronică (electronic trading) este o industrie plină de provocări, mai ales dacă rulezi propriul capital. Care sunt principalele provocări zilnice?

Christopher Lederer: Avem în vedere: excelența operațională, tehnologia de vârf și înțelegerea profundă a pieței, toate combinate cu controlul adecvat al riscului. Toate aceste aspecte sunt garanții ale expunerii minimale la riscuri.

Christopher Lederer - Development Manager @ Flow Traders

În timp ce unele firme permit expunerea la risc în cadrul tranzacționărilor efectuate, Flow se bazează pe uzul intensiv al principiilor matematice, o abordare destul de scumpă, pentru a elimina riscul într-o măsură cât mai mare. Cea mai mare provocare este de a fi alert în fiecare moment al tranzacționării. În secunda în care nu ești atent, poți avea deja probleme. Pentru a reduce riscul, trebuie să fii deasupra cerințelor, să fii conștient de dependențe și să acumulezi experiență din sarcinile de lucru de zi cu zi.

Nu folosim "banii clientului", iar acest lucru influențează prea puțin strategiile noastre - fiecare pierdere este o pierdere indiferent de unde vin fondurile inițiale. Are implicații serioase asupra reglementărilor - în momentul în care se folosesc banii investitorilor trebuie să respecți reguli de raportare destul de drastice și ample. Este foarte important să înțelegem că funcția noastră este de a modela piața, deci suntem obligați să fim la dispoziția clienților, știind că suntem monitorizați zilnic. Dacă nu suntem prezenți pe o piață unde suntem Market Makers, ne pierdem acest statut și suntem predispuși la amenzi.

Care este profilul programatorului tipic din această industrie? Care sunt punctele sale forte?

Christopher Lederer: O abilitate importantă se referă la stăpânirea aspectelor fundamentale ale logicii de programare și la aplicarea acestei logici oricărui cod.

Pasiunea pentru programare este cheia succesului. Ca programator la Flow Traders trebuie să fii deschis noilor tehnologii, să crești și să înveți.

Interesul pentru ultimele noutăți tehnologice reprezintă o puternică motivație personală. De aceea, un programator în domeniul tranzacționării electronice ar trebui să fie stimulat de explorarea limitelor și să se întrebe mereu dacă nu este disponibilă o metodă mai bună.

Poate cel mai important lucru este a avea o bună înțelegere a businessului nostru în general. La Flow, abordăm transferul inițial de cunoaștere cu o pregătire intensivă pe care fiecare programator (angajat) trebuie să o parcurgă. Este important să învețe de la colegi și traderi care sunt lucrurile de care trebuie să fie conștienți.

Pregătirea inițială se desfășoară pe parcursul a două luni și permite noilor angajați să abordeze sarcinile de lucru rapid. A avea o bună înțelegere a businessului le permite programatorilor să înceapă să lucreze la suita de produse într-un timp foarte scurt.

Deși operăm în "domeniul finanțe/bănci", nu ne așteptăm ca noii angajați să fie experți în tranzacționare. Oferim mai multă importanță calităților individuale și experienței pe care le aduc. Primii pași, ca angajatori, sunt de a oferi sprijin în transferul de cunoștințe, astfel încât colegii noi să poată percepe impactul pe care îl au asupra dezvoltării de produs. Credem că suntem cu adevărat eficienți dacă echipa poate să-și pună în valoare experiența și dacă poate să-și valorifice ideile.

 

În intervalul Februarie 06 - Februarie 12, acțiunile Flow Traders au crescut subit de la $20.02 la $30.60 ajungând la un capital de $5bn, menținându-și valoarea chiar și azi (Iulie 2018). Ce s-a întâmplat și cum ați reușit să mențineți acțiunile la o valoare atât de mare până azi?

Christopher Lederer: Am publicat rezultatele noastre FY17 pe data de 9 Februarie, cu reacții bune din partea pieței. 2017 a fost un an când inițiativele de creștere și îmbunătățiri începute anterior și-au arătat impactul spre finalul anului, ceea ce arată importanța contribuțiilor angajaților noștri. Rezultatele noastre sunt rezultatul direct al investițiilor din trecut și al interesului pe care Flow Traders l-a manifestat în ultimii ani. Nu avem alte păreri legate de creșterea valorii acțiunilor.

Ce părere aveți despre monedele digitale/virtuale? Intenționați să vă extindeți în această direcție?

Christopher Lederer: Suntem deja prezenți în ecosistemul crypto; trecerea la tranzacționarea monedelor este o evoluție naturală a businessului. Este un bun ce va rămâne și care va deveni mai profesionist. Prin urmare, este logic ca furnizorii de lichidități să intre pe piață. 

Spuneți-ne mai multe despre echipa din Cluj și despre planurile pe 2018 / 2019?

Christopher Lederer: Operațiunile noastre din Cluj se dezvoltă continuu, iar noi căutăm permanent colegi care să întărească echipa și care să asigure o creștere organică.  

Echipa din Cluj are 10 programatori și este o echipă mică, iar dimensiunea biroului a dus la o atmosferă de familiaritate în care munca în echipă și activitățile comune sunt ținute la rang înalt.

Dorim să extindem biroul cu cel puțin 50% în următorii doi ani, păstrând atmosfera intactă.

Cluj va continua să fie o locație bună pentru a găsi programatori bine educați, energici care caută oportunități speciale - așa cum căutăm și noi aceleași oportunități în lumea tranzacționării electronice.

Angajați doar programatori C++ și Java în Cluj?

Christopher Lederer: De fapt, tocmai am început să recrutăm personal pentru poziții de QA în Cluj, acesta fiind un pas important pentru poziționarea pe piață. Dorim să folosim aceeași abordare ca în Amsterdam și să punem accent pe tot procesul de dezvoltare. Am învățat că, dacă echipa de QA este implicată în stagiile timpurii de dezvoltare, avansăm mai repede. Datorită expansiunii reglementărilor în vigoare, un proces clar de QA va limita riscul de a introduce comportament "nedorit" și va reduce numărul defectelor descoperite în faza de testare. Colaborarea strânsă dintre echipe va îmbunătăți și mai mult calitatea și fiabilitatea produsului. În funcție de cum decurge angajarea, ne-am putea orienta și spre alte roluri ce ar putea fi introduse în biroul nostru din Cluj; ceea ce presupune introducerea de manageri de produs sau analiști de business.  

Ce părere aveți despre piața de muncă din Cluj?

Christopher Lederer: Suntem prezenți în Cluj de peste 10 ani. Calitatea educației și numărul mare de absolvenți va menține interesul pentru expansiune în Cluj.

Desigur, pentru o companie mică precum Flow Traders Technologies SRL din Cluj, avem o altă abordare de angajare prin unicitatea biroului nostru; atmosfera de la locul de muncă solicită în foarte mare măsură o potrivire culturală din partea candidaților - fiecare coleg nou ar trebui să se simtă confortabil într-o cultură ce pune în centru munca în echipă. Considerăm că orașul Cluj va continua să ne ofere condițiile economice potrivite. Există un nivel ridicat de interacțiune cu universitățile locale, institute și alți actori ai pieței locale, creându-se un schimb dinamic și continuu care a fost o sursă de inspirație de care am beneficiat masiv în ultimii doi ani. Personal, sunt impresionat de progresele în infrastructură și de modernizarea orașului. Suntem fascinați de angajamentul colegilor români pentru activitățile locale: maratoane sau evenimente pe care le-am sponsorizat direct sau indirect. Acest angajament a alimentat încrederea noastră că aici trebuie să ne aflăm. Pentru noi, perspectiva este clară : vom continua eforturile de a extinde operațiunile de dezvoltare și de a investi în oameni inteligenți, cu atitudine potrivită, ca parte a unei culturi unice.

LANSAREA NUMĂRULUI 123

Automotive

Marți, 27 Septembrie, ora 18:00

Centrul de inginerie Bosch Cluj

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Agile leadership

Joi, 29 Septembrie, ora 18:30

Eveniment online

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA