ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 73
Abonament PDF

Bitcoin: perspective și provocări

Alexandra Tudor
IT Consultant @ msg group
PROGRAMARE


Marea putere a World Wide Web este de a reproduce datele și informațiile rapid, ieftin și cât de des posibil. Internetul este o maşină imensă de copiat date și informații de orice fel. Pe lângă acestea, internetul trimite e-mailuri, sincronizează documente în cloud, postează pe tweet, partajează și face multe alte lucruri utile și convenabile. Dar toate acestea își au și reversul lor negativ: acela al provocării de probleme.

De aceea intră intră în joc tehnologia Blockchain, o bază de date care pentru prima dată, permite crearea și gestionarea tehnică a datelor unice pe internet. Datele nu pot fi copiate ori de câte ori dorim, dar se poate schimba proprietarul atunci când datele sunt trimise. Numărul datelor este limitat, motiv pentru care au posibilitatea de a deveni valoroase. Aceste date sunt monezi bitcoin, care din cauza proprietăților lor speciale pot fi folosite ca bani: sunt unici, nefalsificabili și pot fi trimişi rapid şi ușor în rețea.

Pentru bani, bitcoin este ceea ce e e-mailul pentru scrisoare: un omolog digital care utilizează puterea internetului pentru a răspunde nevoilor în evoluție ale unei societăți din ce în ce mai conectate. Una dintre aceste nevoi este trimiterea de bani cât mai repede, mai ieftin și mai ușor ca un e-mail, fără a avea probleme, în funcție de termenii și condițiile sau de orele de lucru ale băncilor. Exact aceasta face Blockchainul. Ca bază centrală de date , blockchain se află în centrul rețelei bitcoin și o menține în funcțiune prin crearea tranzacțiilor, verificarea valabilității tranzacțiilor de plată și urmărirea conturilor.

Cu cât un proiect este mai ambiţios şi cu cât are o mai mare capacitate de a schimba actualul modus operandi, cu atât va fi privit cu scepticism şi va fi atacat de indivizii care beneficiază de pe urma sistemului actual.Truismul care circulă în mediile politice - nimeni nu votează împotriva propriilor interese- se aplică în egală măsură şi instituţiilor mediului financiar. Totuşi, acest set de circumstanţe negative nu a pus capăt ideii de bani independenţi de bănci centrale gestionaţi cu ajutorul internetului. Dimpotrivă, aceasta a fost urmărită ca o viziune logică și necesară, deși încă neeficace din punct de vedere politic.

De exemplu, într-un interviu, Milton Friedman, economist american şi laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a explicat în 1999 ideea sa despre o monedă ce acţionează exclusiv pe internet. Descrierea sa de atunci este aproape perfectă pentru Bitcoin: un ban electronic care poate fi schimbat simplu și anonim și care va reduce rolul statului - cu toate consecințele pozitive și negative.

Pentru ca obiective specifice precum adoptarea monedei criptografice bitcoin, ca sistem descentralizat și utilizarea tehnologiei blockchain în eficientizarea altor sectoare de activitate să fie îndeplinite, este foarte importantă într-o etapă inițială, identificarea percepțiilor cu privire la tehnologia blockchain şi a criptomonedei bitcoin şi evidențierea modului în care acestea influenţează economia. De asemenea, esențială este și detectarea reacţiei statelor, guvernelor şi a liderilor internaţionali cu privire la noua tehnologie şi la posibila adoptare a ei. Mai mult, este prioritară și semnalarea modului cum utilizatorii de criptomonede și tehnologia blockchain, se raportează la progresele tehnologiei și se implică în dezvoltarea eficientă a altor domenii de activitate. O sintetizare a acestor preocupări ar putea fi exprimată în două întrebări specifice:

Este acceptată criptomoneda bitcoin ca mijloc de plată oficial sau se caută o monedă virtuală reglementată de către stat?

În ce măsură se foloseşte tehnologia blockchain în vederea dezvoltării altor sectoare de activitate?

Tabelul expus mai jos încearcă să ofere răspunsuri la aceste întrebări:

În ceea ce priveşte obiectivul specific conform căruia să se faca adoptarea monedei criptografice bitcoin ca un sistem decentralizat, acesta nu a fost îndeplinit. Cu toate că liderii statelor consideră că o astfel de monedă virtuală reprezintă viitorul, aceasta tot trebuie reglementată. Unele state s-au încrezut în această tehnologie şi au creat propria monedă cripto centralizată, accentuând faptul că prin crearea de tranzacţii cu o astfel de valută, se ajută economia aflată în dificultate.

Pe de altă parte, liderii politici nu sunt atât de încântaţi de bitcoin pe cât este populaţia statelor. Multe ţări au interzis minarea de bitcoin sau au avertizat mulţimea cu privire la riscurile la care se supun. Cu toate că exploatarea unui ecosistem financiar care utilizează tehnologii inovatoare pentru a optimiza procesul tranzacțiilor de afaceri pentru toți investitorii este un lucru foarte bun, mulţi oameni influenţi sunt de părere că o astfel de monedă cum ar fi bitcoin ar putea agrava crizele financiare în viitor.

Desigur, acestea sunt doar speculaţii, nimeni nu ştie să spună exact ce se va întampla cu bitcoinul în viitor. Multă lume se uită la această criptomonedă cum se uita populaţia prin în anul 2002 la Google. Nimeni nu ştia exact ce se petrece cu acest motor de căutare, iar în prezent este cel mai bine cotat browser. Acelaşi lucru se va petrece şi cu bitcoin. În timp se va putea observa dacă această tehnologie va fi benefică sau nu.

Referitor la obiectivul specific conform căruia tehnologia blockchain ar trebui folosită în eficientizarea altor sisteme de activitate, acesta a fost îndeplinit. Statele analizate au un interes ridicat faţă de noua tehnologie şi mai mult de cât atât, o şi implementează. Drept urmare, atât populaţia statelor cât şi liderii politici sunt interesaţi de implementarea tehnologiei blockchain şi în alte domenii de activitate pentru a îmbunătăţi şi eficientiza sistemele de operare, pentru a simplifica tranzacţii şi cel mai important pentru a câştiga timp în rezolvarea atribuţiilor zilnice.

Din analiza datelor colectate reiese că criptomoneda bitcoin sau o altă criptomonedă (în acest caz, reglementată) va putea fi obiectul prin care se va realiza plata unei tranzacţii în viitor.

De asemenea, aceste date ne aduc un răspuns pozitiv la întrebarea dacă tehnologia blockchain este folosită în vederea dezvoltării altor sectoare de activitate.

Tehnologia din spatele bitcoin ajută şi alte domenii de activitate să se dezvolte eficient. Un mic studiu realizat din analize de date arată cum blockchainul are efecte pozitive asupra noastră în viaţa de zi cu zi:

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA