ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 142
Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 63
Abonament PDF

Să fim onești în ceea ce privește codul frontend

Alin Pandichi
Software developer, Speaker & Trainer @ Mozaic WorksPROGRAMARE


Este timpul să fim cinstiți față de noi înșine și să recunoaștem că nu tratăm codul frontend în același mod în care îl tratăm pe cel backend. Și aceasta se vede prea bine! Când ne referim la propriul cod, discutăm despre aplicarea regulilor de scriere a codului curat, despre codul simplu, despre scrierea testelor unitare. Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre scrierea codului frontend, ignorăm cu bună știință toate regulile pe care ni le impunem de obicei. Și facem aceasta pentru că, într-un fel, ne-am convins de inferioritatea codului frontend față de cel backend: "Acolo se află motorul: în backend! Backendul duce tot greul. Frontendul este egal cu zero. Este bun numai la a prezenta datele la care backendul a trudit cu sârg. Deci este firesc să nu petrecem atât de mult timp în scrierea codului frontend. Să trecem prin el repede și superficial! Îl vom revizui mai târziu, când se va mai domoli agitația.

Însă nu ajungem să facem asta niciodată, nu-i așa? E timpul să ne confruntăm cu realitatea dură că frontendul nostru este în paragină. Este timpul să aplicăm regula cercetașilor și în acest caz: Lăsați locul mai curat decât l-ați găsit. Ori de câte ori mai adăugăm ceva la frontend, ar trebui să ne luăm un răgaz pentru a evalua dezordinea de acolo. Apoi, ar trebui să ne suflecăm mânecile şi să facem puţină curăţenie.

Dar ce e în neregulă cu codul nostru frontend, te-ai putea întreba? Deloc surprinzător, este vorba despre aceleași lucruri pe care le recunoaștem, de obicei, ca Lucruri Rele™ în backend: duplicare, cuplare, dezordine, lipsa testelor unitare, denumiri neclare etc. . Să aruncăm o privire mai atentă asupra unor astfel de anti-șabloane care apar în codul frontend.

Nerespectarea principiilor de cod curat

Cu siguranță ești familiarizat cu conceptul de Clasă-Dumnezeu: o clasă cu mii de linii de cod care se comportă ca un zeu omniscient, omnipotent, omniprezent. De regulă, în backend împărțim clasa respectivă în mai multe clase cu joasă cuplare, cu responsabilităţi unice. Însă nu este cazul și în frontend, unde lăsăm fișierele HTML sau JSP să crească de parcă ar căuta să intre în Cartea Recordurilor. În schimb, am putea folosi taguri de include pentru a descompune şi recompune fişierul de view Cel Mare în unul mai mic. De exemplu:

<jsp:include page="header" />
<jsp:include page="navigationMenu" />
<jsp:include page="landingPageDescription" />
<jsp:include page="latestNews" />
<jsp:include page="contactForm" />
<jsp:include page="footer" />

Mai departe, identifică instanțele de duplicare pe care le poți refactoriza. Ia, de pildă, codul HTML pe care l-ai copiat și lipit pentru a crea încă un formular, încă o listă de meniuri sau încă un grup de taburi. Frameworkuri pentru JavaScript cum ar fi React, Angular și Polymer oferă componente web de-a gata, care pot fi incluse în propriul proiect. Mai mult decât atât, Componentele Web sunt proiectate de Consorțiul World Wide Web (W3C) ca un set de caracteristici care vor fi suportate direct de browsere pentru a permite crearea widgeturilor reutilizabile.

Există un alt fel de duplicare mai subtilă pe care o poți identifica în codul tău frontend. De exemplu, în următorul cod:

<div class="form-group">
  <label for="firstName"/>
  <input type="text" 
      name="firstName"
      value="${user.firstName}"/>
</div>
<div class="form-group">
  <label for="lastName"/>
  <input type="text" 
      name="lastName" 
      value="${user.lastName}"/>
</div>
<div class="form-group">
  <label for="email"/>
  <input type="text" 
      name="email" 
      value="${user.email}"/>
</div>

La prima vedere, nu este nimic în neregulă cu ce vezi mai sus. Cu toate acestea, vei avea nevoie de câteva secunde de procesare mentală pentru a înțelege că respectivul cod se referă la trei câmpuri de formular. Putem să-l îmbunătățim, rescriindu-l după cum urmează:

<tmpl:formInput field="firstName"/>
<tmpl:formInput field="lastName"/>
<tmpl:formInput field="email"/>

unde formInput este un template având următorul conținut:

<div class="form-group">
  <label for="${field}"/>
  <input type="text" name="${field}" value="${user[field]}"/>
</div>

În această a doua versiune, poți observa aproape instantaneu că avem de-a face cu trei câmpuri de formular. Și am aplicat principiile de încapsulare și responsabilitate unică în frontend!

Există alte câteva tipuri de cod cu deficiențe pe care le poți identifica în frontend: denumiri inconsecvente, abrevieri, denumiri care nu exprimă în mod clar intenția, duplicare la nivel de CSS, cod comentat, comentarii care nu mai au legătură cu codul, etc. . Nu lăsa situația să îți scape de sub control! Alege și repară câte ceva aparent nesemnificativ în fiecare zi. Până la sfârșitul anului, codul proiectul va reveni la o formă mult mai bună. Tu cel din viitor îți vei mulțumi pentru aceasta.

Lipsa testelor unitare

De obicei, codul JavaScript aferent unui proiect nu este testat din punct de vedere unitar. Uneori, aceasta nu ridică nicio problemă, deoarece pot fi numai câteva linii care execută niscaiva scamatorii de animație sau ceva validare a intrărilor. Dar câteva linii se pot transforma rapid în câteva zeci, sute și apoi câteva mii. Înainte să îți poți da seama, te alegi cu o grămadă de cod JavaScript netestat care controlează starea și logica aplicației. Scrierea testelor unitare pentru acest tip de cod nu este imposibilă. Trebuie doar să îl analizezi și să îți dai seama ce te împiedică să scrii cu ușurință testele unitare. Îndepărtează obstacolele unul câte unul și vei învinge. Iată câteva probleme și soluții comune:

$(document).ready(function() {
 $.get('/siteSections', function(subsectionNames) {
  for (i = 0; i < subsectionNames.length; i++) {
   var idName = "#" + subsectionNames[i];
   var width = $(idName).width();

   if (idName =="#blog" || idName =="#calendar" 
              || idName =="#contact")
      width += 15;

   $(idName + "-bg").css("width", width);
  }
 });
});

Scopul codului de mai sus este acela de a adăuga 15 pixeli la lățimea anumitor secțiuni de site (și anume, "Blog", "Calendar" și "Contact") prin ajustarea unei proprietăți CSS. Următoarea bucată de cod refactorizat este echivalentă:

var siteSection = function(idName) {
 return {
  getWidth: function() { $(idName).width() },
  setWidth: function(width) { 
    $(idName).css("width", width) }
 }
};

var setWidthOnSiteSections = function(subsectionNames, siteSection) {
 for (i = 0; i < subsectionNames.length; i++) {
  var idName = "#" + subsectionNames[i];
  var width = siteSection(idName).getWidth();

  if (idName =="#blog" || idName =="#calendar" 
             || idName =="#contact")
    width += 15;

  siteSection(idName + "-bg").setWidth(width);
 }
};

$(document).ready(function() {
 $.get('/siteSections', function(subsectionNames) {

  setWidthOnSiteSections(subsectionNames, 
              siteSection)
 });
});

Putem observa cum funcția setWidthOnSiteSections nu mai depinde de JQuery. Am extras dependența într-o funcție specială siteSection, care ne permite să stabilim și să obținem lățimea unei secțiuni de site prin API-ul JQuery. Am scos JQuery din funcția setWidthOnSiteSections. Acum putem testa cu ușurință funcția setWidthOnSiteSections, deoarece se poate pasa orice în parametrul siteSection. Putem folosi librăria preferată de mockuri și stuburi sau putem pasa un stub construit chiar de noi prin natura dinamică a limbajului JavaScript.

Putem vedea luminița de la capătul tunelului

Am aruncat o privire atentă asupra codului nostru de frontend și recunoaștem că nu ne-a plăcut ce am găsit acolo. Dar nu trebuie să fim deznădăjduiți, pentru că mai există încă speranță. Ne-am mai confruntat cu aceasta și, din fericire, există soluții de-a gata pentru rezolvarea problemelor respective care apar și în acest mediu. Este nevoie numai de o atitudine pozitivă, care va deschide calea spre un viitor mai luminos, în care nici nu ne va fi frică și nici nu vom fi dezgustați de ideea gestionării codului de frontend.

Conferință

NUMĂRUL 142 - Robotics & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO