ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 61
Abonament PDF

Puterea mega-trendurilor - interviu cu Mark Esposito

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
INTERVIU


Participarea la conferința USI (Unexpected Sources of Inspiration) care a avut loc în 19-20 iunie în Paris a reprezentat o ocazie de a întâlni nume importante din peisajul științific contemporan. Unul dintre acestea este Mark Esposito, profesor la universitatea Harvard, unde predă Teoria și Complexistatea Sistemelor, Strategii economice și afaceri. Prezentarea sa, Understanding the Future as it Unfolds: The Power of Megatrends, îi dezvăluie spiritul vizionar care proiectează o incursiune în viitoarele direcții de dezvoltare ale umanității. În rândurile de mai jos, reproducem interviul pe care acesta ni l-a acordat.

Ovidiu Măţan: Bună, Mark!

Mark Esposito: Bună! Mulţumesc pentru invitaţie!

Ovidiu Măţan: Ultima dumneavoastră carte "Understanding how the future unfolds" discută cinci concepte cheie pe care oamenii trebuie să le ia în considerare raportat la tendinţele din 2050. Acestea sunt: demografia, resursele, inegalitatea, volatilitatea și dinamica domeniului enterprise. Spuneți-ne ceva despre aceste tendinţe.

Mark Esposito: Cele cince mega-tendinţe sunt cele mai comune și frecvente mega-tendinţe pe care le-am sintetizat ca urmare a discuţiilor cu persoane cu funcţie executivă și seniorat. Acestea sunt universal valabile, deci aplicabile peste tot în lume. Acestea nu sunt exhaustive - deci putem avea chiar mai multe- , dar acestea tind să fie o busolă către un viitor diferit. Vedem tendinţe care evoluează de acum până în 2050, dar avem un punct intermediar, 2030, când impactul mega-tendinţelor va deveni mai vizibil.

Ovidiu Măţan: Una dintre probleme va fi că segmentul "copiilor" va fi mic, deci cum ar trebui să privim lucrurile? Cum se raportează la aceasta domeniul business?

Mark Esposito: Cu o piramidă demografică în scădere, acum avem segmente egale de populație, ceea ce va avea efect asupra productivității, asupra pensiei și asigurărilor sociale. Consumul, raportat la segmentul "care cumpără" se va schimba natural, deoarece mult mai mulți oameni vor avea putere de cumpărare, în special cei seniori. Deci, pentru o organizație care trebuie să își grupeze produsele, trebuie luat în calcul modificarea profilului ideal al clientului care nu mai este cel din trecut, schimbându-se o dată cu mega-tendinţele.

Ovidiu Măţan: Este o provocare interesantă. Vorbind de provocări, ați mai menționat inteligența artificială și modul în care aceasta influențează segmentele. Unul dintre segmente a fost cel al programatorilor, ținta noastră. Cum vor fi aceștia afectați și ce au ei de făcut?

Mark Esposito: Orice meserie ce presupune programare va fi afectată de faptul că, acum, un grup de programatori încearcă să înlocuiască oamenii. În timp, multe meserii ce presupun programare vor dispărea. Programatorii ar putea să devină specialiști în analiza datelor (data scientists). Putem confirma că o astfel de poziție sau cea de analist de inteligență artificială (artificial intelligence analyst) devine o tendinţă. Deci, recomandarea mea pentru oricine lucrează în IT software este să se specializeze în date, cloud și inteligență artificială. Altfel, oamenii vor fi blocați în tranziție.

Ovidiu Măţan: Înţeleg. Majoritatea ar trebui să poată face acest lucru. Mergând dinspre perspectiva macro spre cea micro, ce ar trebui să ia în calcul fiecare?

Mark Esposito: Mega-tendinţele pot fi înţelese de oricine. Odată înțelese, ele pot fi internalizate și se poate analiza impactul lor asupra businessului. De exemplu, dacă o companie este dependentă de apă, iar această resursă devine din ce în ce mai redusă, întrebarea care trebuie pusă este: "Ce impact va avea în esență?" Gândindu-ne la impactul său asupra viitorului, vom putea să facem o schimbare. Am dori ca mega-tendințele macro să determine organizațiile să treacă la fapte, la micro-acțiuni care le vor schimba traiectoria actuală. De aceea, cartea este un apel la acțiune mai degrabă decât o prezicere a viitorului.

Ovidiu Măţan: Mulţumesc, Mark!

Mark Esposito: Mulţumesc și eu!

LANSAREA NUMĂRULUI 112

Prezentări articole și
Panel: DevOps

Joi, 28 Octombrie, ora 18:30

Înregistrează-te

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects