ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 56
Abonament PDF

Cum să îi motivezi pe programatori, dincolo de beneficii

Laura Sima
Marketing specialist @ Qubiz
ADVERTORIAL

Se știe că programatorii se bucură de anumite beneficii care lipsesc din companiile din alte domenii. Spații de lucru confortabile, ceai, cafea și reduceri pentru abonamente de sport sunt printre cele mai cunoscute.

Totuși, de multe ori, acestea nu sunt suficiente. În pofida condițiilor bune de lucru și a beneficiilor care nu sunt de neglijat, angajatorii din domeniul IT trebuie să le ofere programatorilor ceva mai mult pentru ca aceștia să fie cu adevărat motivați.

Despre motivația în domeniile creative

Cu toate ca programatorii sunt caracterizați ca fiind analitici și foarte realiști, dezvoltarea de software este, de fapt, un domeniu creativ. Programele trebuie să treacă o serie de teste pentru a fi funcționale, dar e nevoie atât de un bagaj de cunoștințe tehnice, cât și de creativitate pentru a dezvolta soluții software într-un mod eficient. Contează mult abilitățile de a rezolva probleme, capacitatea de a face conexiuni noi și de a depăși obstacole.

Majoritatea teoriilor legate de motivație se bazează pe principiul recompensei, de cele mai multe ori materiale. Performanța și depășirea obiectivelor sunt răsplătite cu bonusuri financiare, excursii sau, poate, promovări.

Totuși, studiile recente arată că recompensele financiare funcționează doar până la un anumit punct. Mai mult, în situații în care este nevoie de creativitate, recompensele financiare pot avea chiar un efect negativ. Un experiment cunoscut în America a dovedit că pe măsură ce crește recompensa financiară, scade performanța în îndeplinirea sarcinilor.

Daniel Pink, autorul bestsellerului "Drive", introduce o nouă abordare. El sugerează că pentru a susține și a crește motivația dincolo de sarcinile de bază, este nevoie de trei ingrediente:

Cum să îi motivezi pe programatori

Realist vorbind, un angajator nu are cum să ofere în mod direct toate aceste lucruri.

Totuși, la Qubiz, construim un mediu în care aceste lucruri pot să se dezvolte natural. Cultura organizațională joacă un rol foarte important în acest proces. Aceasta se construiește în timp și cu cât este mai puternică și mai sănătoasă, cu atât este mai mare impactul ei.

Pe ce se bazează, așadar, cultura organizațională în Qubiz?

Totul pornește de la corectitudinea și încrederea față de colegi. Indiferent de rol sau de experiență, ne tratăm reciproc cu același respect și aceeași apreciere. Mai mult, membrii unei echipe împart atât responsabilitățile, cât și laudele pentru proiectele la care lucrează.

Punem mare accent pe autonomie, încurajăm intern spiritul de inițiativă și proactivitatea. Nu facem micromanagement, nu avem ierarhii stufoase, titulaturi sau poziții care trebuie apărate. Excepția e colegul nostru Mishu, care insistă să își treacă "Senior code monkey" în semnătura de email.

Dincolo de asta, susținem dezvoltarea profesională continuă a fiecăruia dintre colegi. Căutăm proiectele potrivite pentru fiecare, iar pe cei care au atins un nivel de performanță și își doresc să se dezvolte, îi îndreptăm spre o a doua specializare. Mai mult, investim constant atât în plan profesional, cât și în traininguri de soft skills.

Și am ajuns la al treilea element: work satisfaction. Acordăm roluri exclusiv pe baza meritelor personale și profesionale, dar luăm în calcul și preferințele colegilor față de un domeniu sau altul când formăm o echipă.

Toate acestea se întâmplă într-un mediu agreabil, fără elemente toxice, cu o atmosferă pozitivă, chiar și în momentele de stres. Când nu merg lucrurile cum am plănuit, nu ne ascundem greșelile, ci le recunoaștem și căutăm să le remediem împreună.

Rezultatele abordării noastre

Dovada e în cifre. În IT, procentul celor care pleacă dintr-o firmă într-un an este, în medie, în jur de 25%. În Qubiz, cifra este de 8%. Aceasta are efect direct asupra businessului: în ultimii 4 ani, cifra de afaceri a crescut cu 250%, iar echipa a crescut cu 210%, de la 40 la 130 de persoane.

Reușita nu a trecut neobservată. În septembrie 2016, am fost nominalizați la European Business Awards, cea mai mare competiție de business din Europa. La această ediție a concursului au participat 34000 de companii, dintre care 648, printre care și Qubiz, au mers mai departe.

În a doua etapă a concursului, am strâns cele mai multe voturi din partea publicului, devenind National Public Champion pe Romania. Mai mult, mergem mai departe în cursa pentru titlul de European Public Champion. Aici avem nevoie de votul publicului pentru filmuleţul nostru de prezentare, pe care vă invităm să îl vedeţi şi, dacă vă place, să îl votaţi aici.

În aceeaşi ediţie ... (56)

▼ TOATE ARTICOLELE ▼

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects