ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 56
Abonament PDF

Proiectul Vreau Un Dac în Bucureşti - Interviu cu Alexandru Voiculescu

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE

Am stat de vorbă cu Alexandru Voiculescu, fondatorul PureQuad, o companie românească de servicii IT care a ales să se implice în proiectul Vreau un Dac la București, proiect realizat de Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC).

Ovidiu Mățan: Care este legătura dintre o companie de IT și un proiect care dorește să aducă o statuie din Florența la București prin realizarea unei copii a acesteia?

Alexandru Voiculescu: Evident legătura este realizată de oamenii și idei comune. Pe mine și inițiatorii acestui proiect ne leagă o decadă de proiecte în IT și outsourcing, începând cu 2004. Așa cum la sfârșitul anilor '90 făceau parte dintre cei care au pus primele cărămizi ale industriei de software din România, m-aș bucura să văd peste ani că acest proiect a fost un prim pas în descoperirea necunoscutelor din istoria noastră, mai ales cea antică. Am fost de curând la Roma și am rămas surprins de nenumăratele vestigii ale înaintașilor noștri pe care le poți vedea acolo. Este păcat ca în București, să nu existe nici măcar o statuie de dac din Forul Roman. Este un simbol care ne lipsește.

Alexandru Voiculescu - fondatorul PureQuad

Deși PureQuad a fost fondată în 2011, prin reorganizarea de anul trecut și schimbarea profilului de clienți, s-a dezvoltat accelerat în ultimul an. În acest context poate sprijini acest proiect atât logistic, cât și financiar.

PureQuad a mai fost implicat în proiecte de acest tip ?

PureQuad a fost constant implicată în proiecte culturale. Mă refer la website-ul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, și cel al festivalului internațional de teatru din Sibiu, precum și al Teatrului pentru Copii și Tineret Gong Sibiu (acum în reconstrucție).

Odată cu dezvoltarea companiei ne vom implica și în alte proiecte. 

Cât de mult contează sprijinirea valorilor locale de către companiile care se găsesc în România?

Este de datoria noastră a tuturor să ne identificam valorile și să le sprijinim. Companiile pot identifica proiecte, cum este acesta și se pot mobiliza să îl sprijine cu mai multă forță decât ar putea câteva persoane izolate. Deși se spune că nu se face primăvară cu o floare, totuși prin crearea unui precedent sperăm să îi inspirăm și pe alții. 

Pot participa și alte companii în acest proiect ?

Orice companie are posibilitatea se se implice în astfel de proiecte și să susțină valorile pe care le reprezintă; cadrul legal există atât sub forma sponsorizărilor, cât și a redirecționării unei părți din impozitul pe profit; acest lucru este valabil și pentru persoanele fizice care doresc să vadă un dac la București. Statuia acestui dac este specială: sculptură în porfir roșu imperial, material rezervat numai reprezentărilor familiei imperiale și zeităților romane. Este posibil să fie statuia lui Decebal datorită asemănării cu portretele de pe Columna lui Traian. 

Când vom vedea statuia pe străzile din București ?

Sperăm ca în 2018 statuia să fie finalizată și cel târziu în 2019 să fie amplasată în București. (Mai multe detalii găsiți pe http://proiect.statuidedaci.ro/index.html)

În ce alte proiecte comunitare sau educaționale ți-ar plăcea să te implici?

Pentru perioada imediat următoare ne vom concentra pe proiecte din aceasta arie a identității poporului român. După cum aminteam, sunt multe neconcordanțe asupra cărora merită să ne concentrăm. 'Nosce te ipsum' ( Cunoaște-te pe tine însuți)spuneau latinii din perspectiva individuală, dar cât de frumos o spune Nicolae Iorga, cuprinzându-ne pe toți: "Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții". 

În aceeaşi ediţie ... (56)

▼ TOATE ARTICOLELE ▼

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects