Oare câți dintre noi ne-am fixat enunțul de mai sus drept obiectiv de atins în anul acesta sau în anii următori? Cu siguranță că puțini. Cei mai mulți dintre noi credem că preocuparea pentru a vorbi corect rămâne închisă în cercul celor care doresc să afișeze cu orice preț o atitudine afectată, prețioasă care nu-i prinde bine decât pe specialiști . De aceea, în numele naturaleții și dezinhibării, lăsăm regulile deoparte și ne exprimăm cât de liber se poate. Alții consideră că limba este un pur instrument de consum pentru utilizarea cotidiană, scuzându-și abaterile cu afirmații de tipul ,,important este să se înțeleagă ceea ce vreau să spun, nu cum spun sau cum scriu pentru că limba este oricum un organism viu ( așa am învățat la școală) supus influențelor și modificărilor"… La școală, oportunismul de acest tip este taxat de către profesori. După ce ieșim de pe băncile școlii, indiferent de domeniul unde activăm există totuși un public exigent ( chiar dacă cei din mass media au ajuns să-l ignore cu totul) care știe că viața unei limbi precum și capacitatea ei de a exprima cât mai multe concepte se menține cu prețul respectării principiilor și regulilor. Cum te taxează acest public? În mod cert, va transforma greșelile și neglijențele în exprimare într-o pată supărătoare pe cartea ta de vizită.
În experiența mea de corector al articolelor din publicația de față, am remarcat că anumite greșeli se manifestă cu obstinație, fapt care m-a obligat să fac gestul pedagogic de a le menționa și de a le corecta.
Ca și, ca virgulă…. De la bun început menționăm că singura construcție corectă de tipul ca și este cea cu valoare comparativă. Ex. : Patinez la fel de bine ca și tine. Aici și are rolul de a accentua importanța termenului pe care îl precede. Din ce în ce mai frecvent, ca și este utilizat greșit, în afara construcțiilor comparative, pentru a exprima o calitate, un statut, creând confuzii de ordin semantic ca în exemplul: Ca și administrator de sistem, Ion se descurca binișor. Fiind o construcție necomparativă care se referă doar la desemnarea unei calități, prezența lui și nu se justifică. Corecte sunt: Ca administrator, Ion… sau În calitate de administrator, Ion….
De multe ori, în construcții de acest tip, necomparative, și este folosit eronat pentru a evita cacofonii: Acest lucru are ca și consecință…. sau Ar trebui ca și colegi să ne respectăm mai mult. În aceste situații, ca și trebuie înlocuit cu termenii drept sau în calitate: Acest lucru are drept consecință. Cu efecte comice și mai des în exprimarea orală este utilizarea cuvântului virgulă cu rol de evitator de cacofonii. Cum se poate auzi și rosti o virgulă?! Normele nu stipulează niciunde că virgula beneficiază de un statut privilegiat față de celelalte semne de punctuație putând fi verbalizată. De aceea, apelăm la reformularea enunțului.
În schimb, am remarcat că virgula este pe cale de dispariție în formulele de salut cu care se deschid emailurile, precum în exemplul Salut Ion!, neglijându-se faptul că ne adresăm în mod direct unei persoane. În termeni gramaticali, Ion este un substantiv în cazul Vocativ care este este marcat grafic prin virgulă și semnul exclamării. Așadar: Salut, Ion!
O altă greșeală foarte frecventă care poate cauza confuzii în receptarea sensului este absența lui pe lângă un pronume relativ care cu funcția de complement direct, precum în exemplele: Prietenul care l-am invitat…, Cartea care am citit-o… Pe are rolul de a face diferența între complementul direct și subiectul exprimat prin care. Indiciul cel mai bun că în enunț este vorba despre un complement direct este reluarea acestuia prin pronume personal formă neaccentuată (îl, o, îi, le). Forma corectă de exprimare este : Prietenul pe care l-am invitat... Cartea pe care am citit-o... Problemele pe care le-am abordat... Angajații pe care îi chem... În încheiere, sper că începând cu 2017, veți fi mai puțin toleranți cu propriile greșeli de exprimare, precum și cu ale altora. Nu uitați că vorba îl face pe om! ( Va urma )