ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 143
Numărul 142 Numărul 141 Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 53
Abonament PDF

MobOS – ediţia a 4-a – cea mai mare conferinţă de tehnologii mobile din România

Andreea Pârvu
People Operations Business Partner @ EndavaEVENIMENTE

Pe măsură ce ne apropiem de noua ediţie, ne-am gândit să introducem echipa și să vă dăm motive să participaţi la cea de- a 4-a ediţie a MobOS. MobOS este prescurtarea pentru Mobile Operating Systems Community și este evenimentul anual menit să promoveze cunoștinţe tehnice, să ofere o perspectivă internaţională și să vă dea posibilitatea de a discuta cu colegi din domeniu.

În mai puţin de patru ani, MobOS a crescut, devenind una din cele mai mari conferinţe despre tehnologii mobile din România. Început în 2013, evenimentul are o echipă de patru persoane pe care le leagă pasiunea pentru tehnologie și industria mobilă. Să îi cunoaștem și să vedem care sunt avantajele pentru voi - programatorul pasionat de domeniul aplicaţiilor mobile, dornic să descopere noutăţi și nerăbdător să întâlnească persoane care îi împărtășesc pasiunea.

Ce este MobOS? Spune-ne câteva cuvinte despre acest lucru.

Bogdan Iusco: MobOS este una dintre cele mai mari conferinţe din domeniul mobil din România. Scopul evenimentului este de a facilita schimbul de informaţii între dezvoltatorii de aplicaţii.

Andreea Pârvu: MobOS este un proiect educaţional. Scopul acestuia vizează îmbunătăţirea și împărtășirea de cunoștinţe în comunitatea IT. MobOS este și o oportunitate de socializare - cunoașterea experţilor în domeniu, crearea unei comunităţi care să faciliteze îmbunătăţiri și schimb de bune practici. Obiectivul evenimentului este inovaţia la nivelul comunităţii locale.

Andrei Crăciun: Nu știu exact ce este deoarece nu este doar o conferinţă, este mai mult de atât ... Este un proiect făcut cu suflet pentru comunitatea din industria mobilă din Cluj.

Teodora Chetan: Pentru mine, MobOS este o contribuţie adusă comunităţii - facem tot ce ne stă în putinţă pentru a adduce în România personalităţi celebre, dând comunităţii locale posibilitatea de a-i cunoaște, de a învăţa de la ei și de a face parte din comunitatea extinsă. Este o comunitate în care se învaţă și se împărtășesc noutăţile. Sperăm să creștem și mai mult în viitor.

Cine sunteţi și de ce faceţi parte din echipa MobOS?

Andrei Crăciun: Sunt unul dintre consultanţii tehnici ... De ce? Totul are legătură cu a da, a primi și a împărtăși ...

Bogdan Iusco: Sunt parte din echipa tehnică a MobOS. Am decis să fac parte din echipă deoarece am vrut să ajut programatorii și să-mi împărtășesc ideile.

Andreea Pârvu: Sunt unul dintre co-fondatori. M-au inspirat foarte mult cuvintele lui Steve Jobs: "Iată-i pe nebunatici … nepotriviţi … rebeli … cei care fac probleme … cuierele rotunde de pe holurile pătrate … cei care văd lucrurile diferit … cei care nu iubesc regulile … cei care nu respectă status quo. Puteţi să îi citaţi, să nu fiţi de acord cu ei, să îi glorificaţi sau să îi demonizaţi. Singurul lucru pe care nu-l puteţi face este să îi ignoraţi, pentru că ei sunt cei care schimbă lucrurile. Ei fac omenirea să avanseze. Chiar dacă nu îi vedem nebunatici, le vedem geniul, deoarece oamenii care sunt suficient de nebuni să creadă că pot schimba lumea, sunt cei care, în cele din urmă, o și schimbă." După părerea mea, schimbarea e necesară, trebuie să fim proactivi și să avem iniţiative care schimbă lumea - acesta este unul din motivele pentru care investesc 20% din timpul meu pentru activităţi de voluntariat și cred că MobOS este o mică iniţiativă care contribuie la schimbarea lumii.

Teodora Chetan: Mă ocup de Marketing, deci MobOS a fost ocazia perfectă de a începe ceva de la zero, a aduce lucrul la viaţă și a-l crește. Nu a fost ceva aleatoriu, ci un eveniment care deservește o comunitate, oferind posibilitatea de a inspira, de a socializa, de a învăţa. Dacă ne gândim la cele trei ediţii de până acum, îmi amintesc de prezenţa unor vorbitori deosebiţi, de participanţi minunaţi și de o echipă grozavă cu care avem așa de multe amintiri frumoase. Aștept următorul capitol alături de o echipă puternică, ambiţioasă, cu multe lecţii învăţate. Ne vedem acolo!

Care sunt tendinţele din tehnologiile mobile care ne vor modela viitorul?

Teodora Chetan: Dezvoltarea în domeniul mobil este vizibilă în toate sectoarele - plata cu ajutorul amprentelor, drone care ajută în domeniul asigurărilor, dispozitive pentru sănătatea noastră, realitatea augumentată care ne ajută în luarea deciziilor, dispozitive IoT în case inteligente etc. . Domeniul mobil este omniprezent și va deveni o parte din ce în ce mai integrată a activităţilor noastre zilnice, indiferent ce facem.

Andrei Crăciun: Tehnologiile pentru mobil se află la mijlocul unui război între două viziuni: cea executivă și cea profesională. Există grupări care sunt preocupate de ambele viziuni: pe de o parte, sunt tendinţe care promit soluţii ușoare și rapide, pe de altă parte, sunt tendinţe care vizează profesioniști pur sânge care promit îmbunătăţiri prin munca propriu-zisă. Sper ca viziunea profesioniștilor să câștige, dar, ca "vechi" observator ce sunt, cred că acest război va mai exista pentru ceva timp. Singurul lucru care ne poate ajuta este să nu pierdem responsabilitatea și respectul pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltare și programare în domeniul mobil.

Bogdan Iusco: Eu privesc inteligenţa artificială, realitatea virtuală sau augumentată drept principalele aspecte care vor schimba viitorul domeniului mobil.

Andreea Pârvu: Pentru mine IoT și aplicaţiile digitale sunt tendinţele principale pentru tehnologiile mobile.

De ce este comunitatea mobilă importantă pentru Cluj și pentru România?

Andreea Pârvu: Până acum, comunitatea a avut un impact în dezvoltarea oamenilor, dar văd o nevoie pentru împărtășire a unor bune practici. Avem nevoie de un framework care să faciliteze aceste lucruri. MobOS reprezintă tocmai acest lucru, alături de aducerea experţilor din domeniu la Cluj, vorbitori celebri care au avut o contribuţie seminificativă în programare și care ne pot vorbi din experienţa lor.

Bogdan Iusco: Domeniul mobil reprezintă o parte semnificativă a industriei IT, nu doar la Cluj, ci în toată lumea. Mă aștept să crească în perioada următoare, deci a avea o comunitate concentrată pe creșterea cunoștinţelor va grăbi procesul.

Teodora Chetan: Am început la Cluj deoarece echipa locuiește aici și ne place orașul care este extrem de dezvoltat în sectorul tehnic. Speranţele noastre sunt că MobOS va atrage din ce în ce mai mulţi participanţi din toată ţara, cum se și întâmplă deja. Fiind o tendinţă viitoare atât de mare, tehnologiile mobile ar trebui să atragă oameni talentaţi și curioși din regiune și ţară. Doar devenind o comunitate mai puternică putem face o diferenţă și ni se poate auzi vocea pentru a face o diferenţă semnificativă.

Andrei Crăciun: Există mai mult de 1 miliard de dispozitive portabile inteligente, conectate în acest moment. Cei mai mulţi dintre acești oameni folosesc aplicaţii create la Cluj, iar singurul motor din spatele acestui fapt este o comunitate puternică.

Care sunt lucrurile pe care doriţi cel mai mult săe realizaţi crescând MobOS, conferinţa și comunitatea?

Bogdan Iusco: Rezultatul conferinţei ar trebui să fie o comunitate pentru domeniul mobil care să fie conectată și activă.

Andreea Pârvu: Aș dori să văd inovaţie și o comunitate puternică de specialiști, la nivel local, pe care putem să îi promovăm la nivel naţional și internaţional.

Andrei Crăciun: Aș dori să văd mai multe evenimente MobOS, iar conferinţa să fie un punct de reper în calendarul mobilităţilor anuale. Așa cum ne așteptăm ca Google I/O să prezinte ultimele tehnologii Google, aș dori ca la conferinţa anuală MobOS să aflu care sunt ultimele practici în domeniul mobil.

Teodora Chetan: Crescând comunitatea - una expertă, conectată și dornică de schimbare - sper să pot fi martorul inovaţiilor create în sânul acestei comunităţi. Văd comunitatea mobilă din România drept o voce a schimbării care pune România pe harta lumii prin potenţialul de geniu. În acest proces, MobOS va fi catalizatorul - ajutând comunitatea să înveţe, să împărtășească și să fie conectată pentru a fi puternică.

Ce surprize ne pregătiţi pentru MobOS 2017?

Andrei Crăciun: Vorbitori deosebiţi, locaţie bună, teme interesante ... știţi și voi ... lucruri obișnuite …

Bogdan Iusco: Nu este o surpriză faptul că încercăm să ne îmbunătăţim agenda an de an. Rămâneţi pe fir. Vom dezvălui o parte din vorbitori curând!

Andreea Pârvu: Pregătim vorbitori deosebiţi, apreciaţi de comunitate, premii și posibilitatea de a dialoga cu vorbitorii voștri preferaţi individual!

Teodora Chetan: Vom avea mulţi vorbitori și multe gadgeturi drept premii, dar, dincolo de toate, îi vom avea acolo pe cei mai pasionaţi programatori ai industriei mobile. Nu rataţi ocazia de a-i cunoaște!

Ne vedem la MobOS 2017, pe 16-17 Februarie!!!

Conferință

NUMĂRUL 142 - Robotics & AI

Sponsori

 • Accenture
 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • MHP
 • BoatyardX
 • .msg systems
 • Yardi
 • P3 group
 • Ing Hubs
 • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO