ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 49
Abonament PDF

Companie IT sprijină valorile culturale locale - un model de urmat

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE

Gemini Solutions este o companie care dezvoltă soluții atât pentru startup-uri cât și pentru companii publice din Silicon Valley și din vestul Europei. Ceea ce este de remarcat este că a ales să se implice în proiecte culturale precum Statui de daci. Am discutat cu Alexandra Bodea, coordonatorul acestor proiecte.

Poți să ne spui câteva cuvinte despre acestea?

Dincolo de activitatea zilnică, în acest caz dezvoltarea de soluții IT&C, trăim cu toții într-o societate pe care, prin implicare, o putem modela. Așadar, credem că Gemini Solutions poate contribui la îmbunătățirea mediilor în care trăim. Este vorba de un fel de responsabilitate socială, dacă vreți, dar și de pasiunea noastră personală față de diverse aspecte ale vieții culturale.

Aș începe prin a menționa Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC), apărută în 2012, formată inițial din membri ai echipei Gemini Solutions. Scopul AICC este promovarea culturii românești și comunicarea de informații obiective despre România. Romanian Letters este primul proiect lansat de AICC, propunându-și să promoveze, cu obiectivitate și seriozitate, oameni, proiecte și evenimente din România.

Lansarea volumului "Dacii în sculptura romană", eveniment organizat de AICC. De la stânga la dreapta: Leonard Velcescu, acad. Alexandru Vulpe, Ion Ioniță, Florin Pîrlea

Un alt proiect al AICC este muzeul virtual Statui de Daci, conceput cu ajutorul istoricului Leonard Velcescu. Puțin cunoscute în România, aceste opere de artă reprezintă importante izvoare pentru înțelegerea raporturilor existente între daci și romani. Statuile se află astăzi în diferite muzee celebre din întreaga lume, putând fi văzute în Paris, Versailles, Florența, Londra, New York sau Ierusalim. Muzeul virtual reunește fotografii și descrieri ale acestor statui, precum și detalii despre locurile în care acestea se află în prezent.

Cu ajutorul echipei Gemini, AICC a realizat mai multe site-uri de promovare dedicate unor importante personalități culturale. I-aș menționa aici pe Leonard Velcescu - istoric de artă, doctor în istorie la École Pratique des Hautes Études - Sorbonne, Paris-Sorbona, și pe sculptorul Ion Bolocan, una dintre cele mai importante personalități ale artei din Republica Moldova.

Prin intermediul Conceptual Lab, un proiect inițiat de Theo Nissim, CEO Gemini Solutions, AICC susține o varietate de inițiative culturale. Există și un "laborator fizic", un spațiu cultural unde "se întâlnesc oameni și se discută idei", unde artele și creatorii lor sunt aduși în fața unui public cu un gust rafinat și, totodată, format în această direcție. Este un spațiu în care s-a închegat o comunitate și unde se nasc constant proiecte și legături.

Un moment Conceptual Lab

Prin proiecte precum Statui de daci sau Romanian Letters se creează un canal de învățare a valorilor românești. Cum a primit comunitatea aceste mesaje și care au fost principalele evenimente realizate?

Când am creat muzeul virtual Statui de daci, am pornit de la cercetările istoricului Leonard Velcescu. Mai precis, este vorba de teza sa de doctorat, susținută la Sorbona în 2000, și de cartea Dacii în sculptura antică, apărută în limba franceză în Franța și distinsă cu premiul Academiei Române în anul 2012. Deși studiile științifice ale lui Leonard Velcescu tratau identitatea noastră culturală, subiectul era încă foarte puțin cunoscut în România! Între timp, subiectul a fost tratat în ediția în limba română a cărții istoricului Leonard Velcescu, apărută în anul 2015 la prestigioasa Editură a Academiei Române, dar și într-o ediție în limba engleză, tot la Editura Academiei, care va apărea în curând.

În anul 2013, când s-au împlinit 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian, am organizat o expoziție de artă, împreună cu Academia Română și Uniunea Artiștilor Plastici. Practic, am adunat lucrări ale unor artiști contemporani care au fost influențați de imaginea Columnei. Tot atunci am organizat, la București, și un colocviu franco-român, desfășurat în parteneriat cu Universitatea "Via Domitia" din Perpignan, Institutul de Arheologie și, bineînțeles, Academia Română. Și lista poate continua. Pentru noi este foarte important că am reușit să colaborăm cu instituții și oameni care au înțeles importanța acestor demersuri și și-au exprimat dorința de a se implica într-un lucru care ne privește pe toți: cultura. Proiectul Statui de daci sau zona de istorie antică nu reprezintă singurul interes al asociației. Ne interesează tot ceea ce înseamnă identitate culturală. De exemplu, tot noi am creat site-ul http://bisericaromaneascadelaierusalim.ro/, destinat așezământului românesc din Ierusalim.

Biserica Românească de la Ierusalim

Care sunt următoarele proiecte în care doriți să vă implicați?

Implicarea socială este o datorie morală, pe care o avem cu toții, în primul rând față de noi înșine. Cu toții trebuie să fim conștienți că nimic nu se va realiza dacă așteptăm ca altcineva să o facă.

În viitorul - sperăm - cât mai apropiat, AICC dorește să realizeze o replică după o statuie antică de nobil dac, păstrată astăzi în Florența, pe care să o doneze autorităților publice pentru a fi amplasată într-un spațiu public din București. Această sculptură antică, realizată de romani, trecută prin colecția familiei de Medici sau a familiei regale italiene, este un important simbol identitar pentru spațiul cultural românesc.

Statuie de nobil dac, Florenţa

Un alt proiect, demarat de curând, mai puțin axat pe partea culturală, dar foarte drag nouă, este un portal online care centralizează informații legislative și date de contact ale orfelinatelor și centrelor de îngrijire copii din România. Proiectul a luat naștere din dorința de a ajuta copiii fără familie prin implicarea directă a societății civile. Este în armonie cu crezul ce ne motivează și în demersurile noastre culturale: ceea ce contează cu adevărat este inițiativa și acțiunea.

Alexandra Bodea - Coordonator proiecte CSR

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects