ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 47
Abonament PDF

ClujBike Map iOS app

Mihai Fischer
mihaifischer.com
PROGRAMARE

ClujBike Map a început ca un experiment, despre cum se poate îmbunătăți un proces prin custom software.

După cum reiese și din nume este o hartă creată pentru a ajuta și îmbunătăți experiența utilizatorilor programului de bike sharing din Cluj.

Conceptul de bike sharing presupune mobilitate, un stil de viață activă și consider că informațiile necesare legate de sistem ar trebui să fie și ele cât se poate de mobile și nu ar trebui afișate doar pe un site web. Deși site-ul poate fi accesat și de pe device-uri mobile, informații importante precum numărul de dock-uri libere dintr-un stand pot fi văzute doar accesând site-ul, pe urmă navigând harta și apoi căutarea standului dorit, am considerat că tot acest proces poate fi simplicat printr-o aplicație. Căutatul site-ului pe internet, deschiderea hărții, alesul unei stații, pot fi comprimate într-un singur pas.

Ce face?

Aplicația a fost gândită astfel încât să expună informațiile utile într-un mod cât se poate de simplu și util cu cât mai puține gesturi din partea utilizatorului.

Odată pornită, aplicația arată direct harta cu stațiile de biciclete. În funcție de starea lor, online sau offline acestea sunt arătate cu iconițe verzi respectiv gri astfel încât utilizatorul să se poată orienta cât mai rapid.

Selectând pinul unei stații, un callout cu infomarțiile necesare apare deasupra pinului, numele stației, locația, numărul de biciclete disponibile și numărul de dock-uri libere.

Distanța estimativă în minute de mers pe jos până la stand e arătată în colțul din stânga jos, iar pe hartă e trasat cel mai scurt drum de la utilizator la stația selectată. Totul cu două tap-uri de când ai scos telefonul din buzunar.

Cum e ușor să pierzi noțiunea timpului și știm cât de stresant poate fi să te uiți tot timpul la ceas, tot pe bara de unelte din ecranul principal am adăugat și un timer de 50 de minute, pe care îl poți porni în momentul în care ai ridicat bicicleta dintr-un stand. Cu 10 minute înainte să se termine ora gratuită, acesta te anunță că ar trebui să duci bicicleta înapoi la un stand, ca să nu fi taxat.

Cum pot apărea probleme cu bicicletele sau stațiile am creat și un speed dial pentru call center-ul celor de la ClujBike.

Ce urmează?

Deși e un proiect deschis la sugestii, consider că aplicația își îndeplinește rolul de a fi o unealtă simplă, ușor de folosit și rapidă.

Va exista totuși un update, în care utilizatorul va putea să-și seteze stații favorite (de exemplu, cea de acasă și cea de la birou) și practic să le vadă doar pe acestea. Din nou, acest lucru a fost gândit să facă interacțiunea de zi cu zi cu aplicația cât mai rapidă, asftel încât utilizatorii să se poata concentra pe mersul cu bicicleta și să piardă cât mai puțin timp căutând informații pe internet.

Aplicația poate fi găsită pe App Store sau scanând acest cod QR:

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA