ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 47
Abonament PDF

Susținătorii comunității de IT clujene

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
DIVERSE


Am început acest studiu din dorința de a descoperi gradul de implicare al companiilor de IT ce își desfășoară activitatea în Cluj în susținerea evenimentelor desfășurate de comunitatea IT locală. Au fost luate în considerare principalele evenimente de IT precum și activitatea revistei TSM reprezentată prin evenimentele locale lunare.

Clujul este bine reprezentat la nivel național din perspectiva numărului de evenimente care au loc, doar Bucureștiul surclasându-l. Dar selecția din numărul mare de evenimente desfășurate în Cluj, a fost făcută în funcție de criteriul numărului mare de participanți.

Evenimentele luate în considerate:

IT Camp - prima ediție a avut loc în 2011 și aduce în Cluj nume importante din comunitatea Microsoft internațională.

Romanian Testing - un eveniment care vizează comunitatea de testare.

DevTalks - se adresează programatorilor și se desfășoară într-o zi pe patru track-uri .

Techsylvania - un eveniment pentru antreprenori și iubitori de tehnologie, care a ajuns anul acesta la a treia ediție.

MobOS - este orientat către tehnologiile mobile și IOT.

IT Days- evenimentul principal organizat de Today Software Magazine. Acesta are loc anual la finalul lunii noiembrie și se adresează întregii comunități IT.

Even mammoths can be Agile- un eveniment care este dedicat principiilor Agile.

Lansările Today Software Magazine - evenimente desfășurate lunar, găzduite de companiile partenere, unde se poate intra gratuit.  

În urma analizei făcute, am constatat că o imagine relativ clară asupra nivelului de contribuție la buna desfășurare a acestor evenimente, poate fi oferită prin aplicarea a două criterii.

Unul prim criteriu ce au fost luat în considerare este numărul de participări al companiilor ca partener la fiecare eveniment. Din multitudinea de companii care își desfășoară activitatea în Cluj, adică 57, le-am ales doar pe acelea care s-au remarcat prin implicarea în majoritatea evenimentelor locale. Acestea sunt 9 : Accenture, Accesa, Endava, Frequentis, Yardi, Yonder, 3Pillar Global, ISDC, Telenav . Aplicarea acestui criteriu a dus la următoarea ierarhie, pe care am ilustrat-o prin tabelul de mai jos:

Topul companiilor, după numărul de evenimente sponsorizate

Așadar, în funcție de participarea la aceste evenimente în calitate de sponsor, 3Pillar Global conduce acest top urmat de Accenture și Endava.

Al doilea criteriu pe care l-am aplicat este acela al nivelului de susținere materială pe care aceste companii l-au angajat. Cele trei nivele ( bronze, silver sau gold ) au fost echivalate acolo unde a fost nevoie. Tabelul de mai jos ilustrează destul de bine gradul de implicare a acestor companii:

Topul companiilor, după gradul de implicare materială :

În acest caz, topul este condus de Accenture urmat de Endava, Yardi și 3Pillar Global.

De ce este important să fie susținute evenimentele locale?

Pregătite de-a lungul unui an întreg, acestea încearcă să aducă cei mai buni speakeri din domeniile alese. Chiar dacă uneori prețurile biletelor par mari, majoritatea banilor merg către spațiile care găzduiesc evenimentele, mâncare și aducerea unor speakeri consacrați ca profesioniști. De cele mai multe ori, bugetul disponibil influențează în mod direct nivelul calitativ al acestora. Astfel o companie care susține un astfel de eveniment, nu doar își face reclamă dar ajută efectiv comunitatea de IT, contribuind astfel la o mai bună dezvoltare a acesteia.

De ce merită să participați la astfel de evenimente?

Una sau două zile de participare nu înseamnă că nu se mai lucrează, din contră, este o perioadă de învățare, în care se descoperă lucruri noi, se socializează favorizându-se astfel o gândire out of the box care ajută proiectele aflate în derulare. Pentru participarea la acestea, în majoritatea cazurilor este suficient să comunicați departamentului de HR dorința de a participa. Existența mai mulți doritori ar putea conduce la implicarea firmei în sponsorizarea evenimentului, contribuind astfel la reușita acestora. Mai mult, știm că evenimentele reușite de acest tip atrag renumele nu numai asupra companiei implicate în inițierea lui , ci și asupra întregii comunități locale de IT. Exemple în acest sens, găsim pe întreg mapamondul. De ce să nu ne implicăm mai mult în transformarea Clujului într-un asemenea punct de reper?

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA