ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 46
Abonament PDF

INTERVIU: Movidius

Anna Maria Radu
PR & Owner @Digitales
DIVERSE

Movidius este o companie care dezvoltă tehnologie de ultimă generație, având sediul în Silicon Valley și centre de dezvoltare în Timișoara și Dublin. Înființată în anul 2005, compania Movidius dezvoltă tehnologii ultraperformante de procesare de conținut media (predominant de la senzori video de rezolutie mare) care consumă foarte puțină energie și spațiu. În prezent, compania are 90 de angajați în cadrul filialei din Timișoara, sub conducerea lui Valentin Mureșan, General Manager și co-fondator Movidius.

Care sunt proiectele cele mai de succes ale Movidius de până acum?

Myriad 1, primul microprocesor din familia de tehnologii Movidius a făcut posibile aplicațiile de computer vision pe platforme mobile, totodată introducând și conceptul de senzori "hub".

Una dintre colaborările de succes ale Movidius a fost marcat de lansarea lui Myriad 2, încorporat în smartphone-ul Google Tango în anul 2014. Cu ajutorul acestuia, Google a putut realiza hărţi în interiorul clădirilor, a putut extinde folosirea tehnologiei în asistarea persoanele nevăzătoare și alte proiecte experimentale de realitate augmentată.

Anul 2016 a adus un nou proiect de avangardă tehnologică pentru Movidius. Folosind aceeași tehnologie Myriad, compania furnizează microprocesorul pentru vederea inteligentă a dronelor unuia dintre cei mai mari furnizori de drone comerciale din lume. Movidius a dezvoltat tehnologia de evitare a obstacolelor, în timp real, pentru DJI Phantom 4.

Movidius a dezvoltat și implementat o familie de microprocesoare ultraperformante, folosite în produse din zona IoT (Internet of Things), AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality), robotică, purtabile (wearables), case inteligente, Smart City ș.a. Movidius este una dintre puținele companii din lume care dezvoltă tehnologii de "Intelligent Machine Vision" și Inteligență Artificială pe platforme mobile. 

În contextul colaborării recente cu DJI, care este aportul tehnologic al Movidius?

Parteneriatul Movidius - DJI este o premieră pentru industrie, fiind pentru prima oară când sunt introduse sisteme avansate de ghidare vizuală drept funcționalitate standard în dronele comerciale de larg consum.

Movidius dezvoltă împreună cu DJI algoritmi de Computer Vision si Inteligență Artificială ce permit identificarea, recunoașterea și pilotarea autonomă în situații reale, comerciale și industriale. 

Recent, Google a introdus algoritmi de Inteligență Artificială pe tehnologie Movidius. Această tehnologie își va găsi aplicabilitatea atât la nivel industrial, cât și comercial. Spre exemplu, conceptul de Smart City poate înlocui semafoarele tradiționale cu semafoare inteligente care recunosc diverse "situații" și iau decizii local pentru optimizarea traficului, supervizarea și semnalarea nerespectării regulilor de circulație către instituțiile abilitate ș.a. 

Care dintre componentele acestui produs au fost dezvoltate în România?

Movidius dezvoltă în divizia din Timișoara software-ul pentru familia de microprocesoare ale grupului Movidius: Myriad 2 Vision Processor Unit (VPU). Această soluție hardware și software oferă dronelor abilitatea de a identifica și evita obstacole în timp real, continuând supervizarea unui obiect sau a unei persoane aflate în mișcare. 

Care au fost provocările cu care v-ați confruntat din punct de vedere tehnic?

Una dintre cele mai mari provocări întâmpinate la lansarea pe piață a fost cea de a găsi specialiști. "Problema numărul 1 este atragerea de talent relevant pentru tehnologia pe care o construim. Piața românească este încă în formare, nu are veterani în domenii de vârf precum Computer Vision sau Inteligență Artificială. Mirajul Vestului, popular în ultimii 5-10 ani în România a cauzat plecarea multor specialiști valoroși. Din fericire, fenomenul s-a ameliorat, ba mai mult, am angajat recent cinci români care au lucrat în Europa de Vest și s-au hotărât să se întoarcă acasă." (Valentin Mureșan)

Cum vedeți viitorul industriei AI în România?

"Asistăm la o nouă revoluție tehnologică. Acum aproximativ 20 de ani, primele produse electronice au devenit mobile (smartphone și nu numai), revoluționând modul și viteza cu care interacționăm și comunicăm. Produsele la care lucrează Movidius alături de giganți ai tehnologiei vor face ca aceste dispozitive să devină autonome și să posede o inteligență suficientă pentru a lua decizii singure, în timp real, în cele mai diverse situații. Acest avans tehnologic va ajuta la rezolvarea problemelor și îmbunătățirea proceselor specifice marilor aglomerații urbane și nu numai: traficul, poluarea, comunicațiile, eficientizarea rutinelor în general, și implementarea conceptului de Smart City." (Valentin Mureșan)

În aceeaşi ediţie ... (46)

▼ TOATE ARTICOLELE ▼

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects