ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
NOU
Numărul 141
Numărul 140 Numărul 139 Numărul 138 Numărul 137 Numărul 136 Numărul 135 Numărul 134 Numărul 133 Numărul 132 Numărul 131 Numărul 130 Numărul 129 Numărul 128 Numărul 127 Numărul 126 Numărul 125 Numărul 124 Numărul 123 Numărul 122 Numărul 121 Numărul 120 Numărul 119 Numărul 118 Numărul 117 Numărul 116 Numărul 115 Numărul 114 Numărul 113 Numărul 112 Numărul 111 Numărul 110 Numărul 109 Numărul 108 Numărul 107 Numărul 106 Numărul 105 Numărul 104 Numărul 103 Numărul 102 Numărul 101 Numărul 100 Numărul 99 Numărul 98 Numărul 97 Numărul 96 Numărul 95 Numărul 94 Numărul 93 Numărul 92 Numărul 91 Numărul 90 Numărul 89 Numărul 88 Numărul 87 Numărul 86 Numărul 85 Numărul 84 Numărul 83 Numărul 82 Numărul 81 Numărul 80 Numărul 79 Numărul 78 Numărul 77 Numărul 76 Numărul 75 Numărul 74 Numărul 73 Numărul 72 Numărul 71 Numărul 70 Numărul 69 Numărul 68 Numărul 67 Numărul 66 Numărul 65 Numărul 64 Numărul 63 Numărul 62 Numărul 61 Numărul 60 Numărul 59 Numărul 58 Numărul 57 Numărul 56 Numărul 55 Numărul 54 Numărul 53 Numărul 52 Numărul 51 Numărul 50 Numărul 49 Numărul 48 Numărul 47 Numărul 46 Numărul 45 Numărul 44 Numărul 43 Numărul 42 Numărul 41 Numărul 40 Numărul 39 Numărul 38 Numărul 37 Numărul 36 Numărul 35 Numărul 34 Numărul 33 Numărul 32 Numărul 31 Numărul 30 Numărul 29 Numărul 28 Numărul 27 Numărul 26 Numărul 25 Numărul 24 Numărul 23 Numărul 22 Numărul 21 Numărul 20 Numărul 19 Numărul 18 Numărul 17 Numărul 16 Numărul 15 Numărul 14 Numărul 13 Numărul 12 Numărul 11 Numărul 10 Numărul 9 Numărul 8 Numărul 7 Numărul 6 Numărul 5 Numărul 4 Numărul 3 Numărul 2 Numărul 1
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 45
Abonament PDF

DevOps Mythbusting

Adrian Șuteu
DevOps @ Endava



DIVERSE


În acest articol doresc să îmi asum provocarea de a explica și defini ceea ce înseamnă DevOps. Aceste opinii sunt adunate din experiența mea și inspirate de ideile lui Adam Jacob (CTO of Chef). Direcțiile trasate de Adam reprezintă ideile de lucru pe care le utilizăm în proiecte. Am intenția să evidențiez MythBusting în DevOps atât ca disciplină cât și ca mod de a construi împreună o cultură și un mod de a gândi în organizațiile noastre.

DevOps ca noutate

Mișcarea DevOps pune accentul pe comunicarea, colaborarea și fuziunea între Software Developpers și IT Operations. Aceasta a rațiunea principal pentru care DevOps a apărut în industria software. Comunicarea, colaborarea și integrarea în cadrul dezvoltării de software ușurează mult munca oamenilor și poate fi realizată în mai multe feluri.

Adoptarea DevOps generează o serie de beneficii importante, oamenii din companiile care practică DevOps devin mai productivi și își cresc șansele de a avea un loc de muncă mai atractiv. Pasiunea pentru a învăța și aplica tehnologii noi și interesante aduce valoare muncii lor, le oferă satisfacție la locul de muncă și contribuie la un proces fără obstacole politice externe. Cultura tool-urilor și automatizarea pot umple golul existent dintre cele două silozuri, iar prin noul flow dezvoltarea de software va beneficia de:

Din punct de vedere cronologic, cuvântul #DevOps a apărut în anul 2009 și a stat în spatele mai multor discuții despre Agile, Operations Management (Systems Thinking & Dynamics), Theory of Constraints, LEAN și IT Service management. În altă ordine de idei, nu ar trebui să considerăm anul 2009 atât de important deoarece multă lume practica DevOps și înainte. Foarte mulți dintre cei care dezvoltau software, conduceau proiecte înainte de 2009, se ghidau pe aceleași principii care caracterizează DevOps acum. Presupun că cei care evanghelizează și răspândesc acum cultura DevOps practicau așa ceva cu mult înainte.

În următoarele paragrafe voi încerca să prezint DevOps din două perspective: disciplină și rol. În acest mod voi explica de ce ar trebui adoptată cultura DevOps în compania dumneavoastră. Prezentând punctele-cheie ale adoptării culturii DevOps, voi oferi tuturor o viziune de ansamblu dar și pașii de urmat pentru aderarea la DevOps.

Aceste idei nu ar trebui să-i vizeze exclusiv pe aceia care fac testing, development sau sysadmin, ci ar putea reprezenta un reper și pentru project manager-i, scrum masters, business analiști și pentru toți acei care fac parte din întregul proces de dezvoltare al software-ului.

Cu toții putem implementa DevOps în același fel

În definirea DevOps ca disciplină ar trebui să luăm în considerare cât de UNIC este acest cuvânt pentru fiecare persoană. De la om la om, proiect la proiect sau companie la companie, abordarea este diferită și unică. Asemenea Continuous Delivery, nu există o rețetă specifică de a face DevOps. Nu contează în ce organizație lucrează, în ce poziție sau pe ce tehnologii, practicienii construiesc un flux de lucru care se bazează tehnologic pe automatizare și social pe colaborare.

DevOps vor salva ziua

Mulți oameni din IT văd în DevOps niște salvamari sau pompieri care vin și îi salvează în momentele critice printr-un re-deploy aducând sistemul în stare perfect stabilă.

Înainte de a aduce DevOps în compania dumneavoastră este recomandat să revedeți cultura, procesele, metricile, infrastructura și scalabilitatea echipei dumneavoastră și a organizației.

Cu toate că cei care fac DevOps sunt văzuți ca niște salvatori este de dorit evitarea unor situații de genul : "BIG release day", "let's roll back not forward", "call the DevOps he broke something". "The build is broken". Ei înclină spre un proces continuu și cursiv de îmbunătățire a dezvoltării de software.

Echipe autonome de DevOps

Alcătuirea echipelor autonome de DevOps este un lucru destul de frecvent în companiile care au început să angajeze DevOps. Sugestia mea este evitarea acestei abordări în cadrul industriei software deoarece DevOps se referă la a crea și împărți responsabilități în cadrul echipei. Integrarea abilităților operaționale în echipele de dezvoltare va reduce conflictele și va îmbunătăți modul de livrare la client. Apar de asemenea situații când e posibilă existența unei echipe autonome de DevOps specializată în livrarea unor tool-uri sau construirea unui private cloud.

Mediul de lucru pentru rolul și disciplina DevOps

Pentru a putea practica DevOps trebuie să conștientizezi necesitatea unui mediu de lucru propice pentru toți cei implicați. Acest mediu poate fi bine definit de următorii termeni intercorelați:

DevOps înseamnă tool-uri

Termenul DevOps este de asemenea asociat cu tool-uri, aspect care se datorează probabil faptului că primii care au adoptat DevOps aveau ca backgroup, Configuration Management sau Linux Engineer. Pentru a-și face munca cât mai bine, ei foloseau tool-uri cum ar fi: Chef, Puppet, Jenkins, Atlassian Stack, Ansible, Xen or Redhat. Companiile care produc aceste tool-uri au făcut și încă fac foarte multe pentru cultura DevOps. Dar, din acest motiv, DevOps nu trebuie să fie confundat cu ele.

La un summit organizat de una din companiile mai sus menționate am aflat că ei evanghelizează DevOps în toate colțurile lumii. În acest fel, ajută companiile să facă DevOps și să implementeze Continuous Delivery, dar nu doar cu tool-urile produse de ei. Chiar dacă tool-ul lor este cel primordial, reușesc să introducă cu succes și alte tool-uri. Ideea principală ar fi ca răspândirea DevOps să aibă ca țintă principală setarea unei gândiri propice pentru membrii companiilor respective.

Nu este total greșit să spunem că DevOps reprezintă în mare măsură tool-uri. Un DevOps trebuie să fie în afară de un specialist în folosirea tool-urilor și un om sociabil și orientat spre comunicare. DevOps asemenea lui Continuous Delivery nu ar trebui să fie reprezentați de tool-uri, ci de procese și de timpul în care aceste ne pot da un feedback.

Ce este eșecul?

Eșecul este un subiect sensibil și de aceea foarte multă lume îl evită. În ceea ce privește atitudinea în fața eșecului, am selectat un fragment edificator în acest sens, din discursul președintelui Americii, Theodore Roosevelt, susținut la Paris, în anul 1910 - Man in the Arena:

"It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again"

Privind din perspectiva lui T Roosevelt, nu este bine doar să privești din exterior, să examinezi, ci este necesar să te implici, să investești timp și pasiune. Una din cele mai importante calități ale unei persoane care practică sau adoptă cultura DevOps este puterea de a accepta eșecul, dar și de a lupta cu noile tehnologii. Doar în felul acesta vei reuși să pui pe picioare un pipeline de Continuous Delivery Blue/Green. Construim acest pipeline investind timp, munca, tool-uri și bani, dar oare care este rezultat așteptat de la pipeline-ul unui proiect? Ce beneficii ar trebui să ne aducă folosirea acestui pipeline? Cel mai semnificativ rezultat pe care poate să îl transmită este momentul când un build a căzut - si să arate cât mai specific unde anume codul nostru trebuie corectat pentru a nu ajunge în producție cât mai curat. În dezvoltarea software este foarte important să găsești cât mai multe scenarii care să arate vulnerabilitățile codului și să îl reparăm în DEV și QA. Așadar, este indicat să ne lovim de eșec cât mai repede și conștient decât să ne surprindă la momentul nepotrivit.

Feedback

Practicanții de DevOps trebuie să fie conștienți că tool-urile și procesele folosite, trebuie să constituie un ciclu de pași mărunți care ne vor da un feedback cât mai rapid.

Feedbackul ca parte esențială a muncii de zi cu zi, trebuie să fie primit la timp și în mod consecvent. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, vom pierde destul de mult timp pentru a afla iterația care a provocat eroare. Un feedback pozitiv și/sau constructiv dat la timp va aduce ducă valoare produsului. echipei și respectiv fiecărui individ în parte. În afară plusului de valoare pe care îl poate da un feedback corespunzător - companiile, proiectele și echipele pot lucra mai agile, lean și se pot concentra pe inovații în fiecare zi.

Nu există o definiție pentru DevOps

Intenția din spatele acestui articol a fost definirea conceptului DevOps. Aș vrea să folosesc o definiție dată de Adam Jacob pe care o consider cel mai aproape de adevăr: "A cultural and professional movement, focus on how we build and operate high velocity "projects", born from the experiences of the practitioners". Adam Jacob consideră că pentru a te considera DevOps, nu este necesar să fii DevOps ca disciplină, profesie sau rol, dar trebuie să cunoști, să practici și să răspândești beneficiile culturii Devops. Iar munca în echipă, punerea în balanță a părerilor tuturor membrilor echipei - indiferent de aria lor de expertiză, duce la cel mai bun rezultat. Atenția se concentrează în principal asupra construirii și livrării unor proiecte software de dimensiuni mari și o calitate ridicată.

LANSAREA NUMĂRULUI 142

Robotics & AI

joi, 25 aprilie, ora 18:00

sediul Accenture

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

NUMĂRUL 141 - Business Anlysis (BA)

Sponsori

  • Accenture
  • BT Code Crafters
  • Accesa
  • Bosch
  • Betfair
  • MHP
  • BoatyardX
  • .msg systems
  • Yardi
  • P3 group
  • Ing Hubs
  • Colors in projects

INTERVIURI VIDEO