ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 39
Abonament PDF

Taxe PFA 2016 - varianta aprobată

Ioana Varga
Expert contabil Managing Partner @ A&I Consulting
DIVERSE


Ce taxe noi s-au aprobat pentru PFA-uri din 2016

În numărul 35 al Today Software Magazine vă informam asupra unor modificări fiscale ce se preconizau să intervină în modul de taxare a veniturilor din activități independente, așa cum erau ele prevăzute în varianta de proiect de modificare a Codului fiscal, aflată în dezbatere la acel moment. 

Având în vedere faptul că, în cele din urmă, după îndelungi dezbateri și reexaminări în Parlament, în 10 septembrie a fost publicată varianta finală a Noului Cod Fiscal, am considerat oportun să reluăm analiza asupra modificărilor și să vă prezentăm concluziile, a ceea ce e important să știți pentru bugetul vostru în 2016. Precizăm faptul că, deși varianta finală a Codului Fiscal face referire și la schimbări ce vor intra în vigoare începând cu 2017, în opinia noastră, este prematur să discutăm despre ele, având în vedere tendința evidentă de modificare continuă a oricărei reguli și prevederi. 

Contribuție obligatorie la CAS

În prezent, persoanele fizice care realizează venituri din desfășurarea activităților independente nu datorează contribuții la sistemul de pensii pentru aceste venituri, dacă mai realizează și venituri din salarii. Începând cu 2016, se introduc în categoria asiguraților obligatorii la sistemul de pensii și aceste persoane. Această modificare cu impact important în activitatea fiecărei persoane fizice ce obține venituri din activități independente s-a menținut din faza de proiect până în cea finală, iar acum putem discuta concret despre modul în care va fi pusă în practica, oferindu-vă în cuprinsul articolului răspunsuri la câteva întrebări esențiale.

Cum se stabilește baza de calcul lunară?

Astfel, pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente în sistem real, baza lunară de calcul al CAS, o constituie echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut în vigoare pentru anul 2016.

Astfel se va calcula și plăti anticipat CAS la această bază, iar în anul 2017, odată cu depunerea declarației privind veniturile realizate în 2016, se va recalcula baza lunară și aceasta va fi constituită din diferența între venitul brut realizat și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității, exclusiv cheltuielile cu CAS, raportată la numărul de luni de activitate din anul 2016. Baza lunară NU poate fi mai mică decât echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut în vigoare pentru 2016 și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig.

Pentru cei care realizează venituri din activități independente în baza normelor anuale de venit, se aplică aceleași plafoane minime și maxime.

Pentru persoanele care realizează venituri pe baza normelor de venit, baza lunară de calcul a CAS o reprezintă valoarea lunară a normei raportată la numărul de luni în care se desfășoară activitatea și nu poate fi mai mică decât 35% din câștigul salarial mediu brut valabil pentru 2016 și nici mai mare decât de 5 ori acest câștig.

Cine nu va datora CAS anticipat în 2016?

NU vor datora plăți anticipate persoanele fizice care în anul anterior (2015) au realizat venituri în sistem real sub nivelul plafonului minim.

Nu vor datora plăți anticipate persoanele fizice pentru care, valoarea lunară a normelor de venit în 2015 nu depășește 35% din câștigul salarial mediu brut.

Care este cota obligatorie de CAS pentru 2016?

Cota obligatorie este de 10.5%, aplicată asupra bazei de calcul anticipată sau definitive.

Se poate OPTA pentru cota integrală de 26.3%, prin depunerea unei cereri până la 31.01.2016 pentru cei ce au avut activitate în 2015 sau în 30 de zile de la începerea activității pentru cei ce-și înființează activitatea în cursul anului 2016. Opțiunea de a plăti 26.3 % se menține pentru tot anul fiscal și totodată se consideră reînnoită pentru fiecare an în care nu se solicită revenirea la cota individuală.

Pentru că nu cunoaștem încă valoarea câștigului salarial mediu brut pentru 2016, luăm în calcul valoarea câștigului salarial mediu brut în 2015 și anume 2,415 RON, pentru a putea exemplifica concret modul de calcul și impactul acestei contribuții.

Venit salarial mediu brut 2015 = 2,415 RON

Plafon minim lunar pentru plăți anticipate: 35% * 2,415 = 845 RON

Cota CAS obligatorie = 10.5%

Valoare l CAS lunar minim: 10.5% * 845 = 89 RON

Plafon maxim lunar pentru plăți finale: 5 * 2,415 = 12,075 RON

Valoare CAS lunar maxim: 10.5% * 12,075 = 1,268 RON

 

Din acest mod de stabilire a bazei de calcul finală pentru CAS distingem două variante:

 1. Dacă, odată cu regularizarea aceasta, se constată că venitul a fost sub nivelul plafonului minim, contribuția plătită anticipat în anul 2016 nu se restituie, fiind luată în calcul la stabilirea stagiului de cotizare și a punctajului de pensionare, iar în anul 2017 nu vor avea obligația plăților anticipate pentru CAS.

 2. Dacă, odată cu regularizarea se constată că venitul a fost superior plafonului maxim de 5 ori câștigul salarial mediu brut, baza de calcul nu poate fi mai mare decât acest nivel, iar în 2017 se datorează în continuare plăți anticipate în contul CAS (urmează să vedem din Normele de aplicare dacă baza de calcul a plăților anticipate o va constitui venitul realizat în 2016 sau tot plafonul minim de 35% din câștigul salarial mediu brut pentru 2017.

Contribuția pentru CASS

Referitor la contribuția la sănătate, proiectul prevedea propunerea privind efectuarea regularizării anuale a CASS pentru toate veniturile obținute de persoana fizică, titular al PFA. Astfel, în anul următor, organul fiscal ar fi calculat baza anuală de calcul, ca sumă de baze anuale de calcul asupra cărora se datorează CASS.  Iar această bază anuală nu  putea depăși plafonul anual maxim reprezentând valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut înmulțit cu 12 luni (plafon anual pentru anul 2015: 144,900 lei).

Din păcate, această propunere privind regularizarea nu s-a aprobat decât începând cu 2017, deci în 2016 în continuare se va datora contribuție la sănătate calculată asupra unei baze reprezentată de diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile cu CASS pentru cei ce obțin venituri din activități independente în sistem real. Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente pe bază de norme de venit, baza lunară de calcul a CASS este valoarea anuală a normei, raportată la numărul de luni de activitate, pe fiecare sursă de venit.

Proiectul prevedea de asemenea o modificare favorabilă și anume: eliminarea condiției privind plafonul minim reprezentând valoarea unui salariu minim brut pe țară pentru stabilirea bazei lunare de calcul a contribuției. Astfel, persoanele care nu realizau venituri nu ar mai fi avut obligația plății contribuției, iar cei care realizau venituri sub plafon, urmau să  plătească contribuția asupra venitului efectiv realizat.

Din păcate varianta aprobată nu doar că nu a preluat această propunere din conținutul proiectului, dar dimpotrivă, prevede extinderea bazei de aplicare a contribuției de sănătate și asupra persoanelor fizice fără venituri (de orice fel: salarii, pensii, activități independente, cedarea folosinței bunurilor, investiții, agricultură, alte surse etc.). Concret, persoanele fără venituri DATOREAZĂ LUNAR, CASS, prin aplicarea cotei de 5.5% asupra valorii salariului minim brut pe țară.

Impozit pe venit

Există în varianta aprobată a Noului Cod Fiscal câteva modificări și din punctul de vedere al impozitului pe venit, dintre care cele mai relevante, în opinia noastră sunt:

 

LANSAREA NUMĂRULUI 112

Prezentări articole și
Panel: DevOps

Joi, 28 Octombrie, ora 18:30

Înregistrează-te

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

 • Accenture
 • Bosch
 • ntt data
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • Cognizant Softvision
 • BoatyardX
 • Colors in projects