ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 36
Abonament PDF

JSCamp 2015

Alexandru Botez
Web Developer @ Gemini Solutions
PROGRAMARE

Cea de-a doua ediție a JSCamp, o conferință JavaScript pentru România și Europa de Est, a avut loc pe data de 2 iunie, în București, la Radisson Blu Hotel.

Evenimentul a fost organizat pentru dezvoltatorii front-end, inginerii și designerii web care au dorit să afle mai multe despre aspecte avansate ale limbajului JavaScript sau să audă despre experiențele unor oameni importanți din industria web. Conferința a fost împărțită în patru sesiuni (câte două discursuri per sesiune), cu subiecte variate care au inclus proiectele open-source, standarde de codare, testarea, experiențele, redarea grafică și chiar web audio. Între sesiuni, au existat pauze de cafea și prânz, în care participanții s-au putut întâlni cu vorbitorii și alți entuziaști JavaScript.

Ziua a început cu Kenneth Auchenberg, directorul tehnic al GoToMeeting Free at Citrix , care a inițiat proiectul RemoteDebug pentru a unifica depanarea la distanță. Prezentarea sa, denumită "Viitorul instrumentelor DevTools cu RemoteDebug", a avut ca subiect puterea depanării la distanță, cross-browser-ul DevTools și de ce este nevoie de o interfață comună pentru browser-ele noastre. El consideră că, pentru ca dezvoltatorii să fie mai productivi, este mai întâi nevoie să ne regândim instrumentele de lucru.

A fost urmat de către Sebastiano Armeli, inginer software la Spotify. Acesta a dezvoltat și conceput aplicații utilizând JavaScript, Java, Ruby, dar este foarte pasionat de JavaScript și dezvoltarea web. El este autorul cărții electronice "MVC se aplică la JavaScript" și al unui jQuery plug-in pentru imagini care se încarcă leneș, numit JAIL. Discursul său, "Aplicarea standardelor de codare", a încercat să convingă participanții în legătură cu importanța standardelor de codare și le-a spus ce fel de standarde folosesc la Spotify pentru a le ușura traiul. Câteva dintre instrumentele și standardele utilizate de Spotify sunt EditorConfig, JSCS, AngularJS style commits, Gulp, Plato, QuickStart, etc. .

După o scurtă pauză de cafea, a doua sesiune a început cu Krasimir Tsonev, un dezvoltator front-end, blogger și orator. El a scris "Node.js.blueprints" și în prezent lucrează pentru TrialReach, un startup în domeniul sănătății, cu sediul în Londra. Prezentarea sa a avut titlul "Meșteșugul testării client-side" și a argumentat importanța testelor, deoarece acestea ne permit să extindem și să reutilizăm codul nostru cu ușurință. El consideră că scrierea de teste face ca dezvoltarea software să fie mult mai interesantă și duce la un cod mai bun.

A urmat Felix Palmer. El a intrat in lumea software prin scrierea de jocuri în Flash, are pregătire în fizică și îi face plăcere să combine vizualul cu tehnicul. În prezentarea sa, "Cum să dezvolți PhotoShop - WebGL nu numai pentru 3D", el a explicat principiile de bază ale WebGL și a codat în direct câteva tehnici de editare de imagini precum: scalarea, decodificarea, rotirea, trucuri simple cu culori, amestecarea, deformarea și efecte pixeli.

După pauza de prânz, Sebastian Cevey, inginer software la The Guardian, a deschis sesiunea a treia. În prezent, el este dezvoltatorul principal al Composer, noul digital-first CMS. Prezentarea sa s-a intitulat "Bucla reactivă" și el a vorbit despre Virtual DOMs, MVC, data-binding și avantajele utilizării React/Flux.

Cea de-a treia sesiune a fost încheiată de Remy Sharp, favoritul publicului, dacă considerăm aplauzele. El este fondatorul Full Frontal, conferința JavaScipt cu baza în Marea Britanie. Își conduce propria companie de dezvoltare și training, numită Left Logic. De asemenea a construit : jsbin.com, html5demos.com, remote-tilt.com și multe altele. În "Biții din spatele JS Bin", el a spus povestea din spatele JS Bin: cum a fost original construit în patru ore, de ce s-a mutat la Node și câteva dintre provocările care apar când rulezi aplicația.

După o altă pauză scurtă de cafea, ultima sesiune a început cu Charlie Robbins, fondator și CEO al Nodejitsu. El este un pasionat de open-source, autor al multor module Node.js populare, cum ar fi forever, winston, nconf sau node-http-proxy. În prezentarea sa "Cum să păstrezi viu codul important", printre numeroase referințe la Star Wars și ticuri americane, el a vorbit despre experiența sa în construirea proiectelor open-source. Având peste 10 milioane download-uri/lună, el ne-a împărtășit că este înfricoșător să primești atât de multă atenție și că are parte, de asemenea, de mult abuz și negativitate din partea utilizatorilor. Un alt lucru pe care l-a subliniat a fost acela că, atunci când un proiect devine atât de mare, autorul devine într-un fel managerul și are nevoie de ajutorul unei echipe.

Ziua a fost încheiată de Jan Krutisch, un dezvoltator web liber-profesionist și autor al liv3c0der. Discursul său a fost intitulat "Tipare JavaScript pentru muzica de dans contemporană" și, cu ajutorul câtorva ritmuri plăcute folosind Web Audio API, el a demonstrat că muzica poate fi codată în direct într-un browser, utilizând JavaScript.

Personal, eu am găsit conferința foarte interesantă. Speakerii și participanții au fost foarte prietenoși și vorbăreți, iar locația a fost, de asemenea, frumoasă și primitoare. De abia aștept următoarea ediție, la care cu siguranță voi participa din nou!

VIDEO: NUMĂRULUI 113

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • BoatyardX
  • metro.digital
  • Colors in projects

Alexandru Botez a mai scris