ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 110
Abonament PDF

#NewPerspectives IT Days 2021

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE


#new_perspectives. Aceasta este tema ediției a 9-a a IT Days, din 10-11 noiembrie 2021. Motivul care stă la baza acestei alegeri sunt multitudinea de schimbări importante la care am asistat în ultimul an. Multe dintre acestea sunt cauzate de pandemie dar și de descoperirea unor limite, în special în zona de AI. În seria acestor noi evoluții, cea mai pregnantă este opțiunea majorității companiilor pentru desfășurarea muncii aproape exclusiv online. Noua stare de fapt s-a reflectat în adoptarea unor noi tehnologii și tooluri de dezvoltare, precum și în revalorizarea specializării DevOps, care a ajuns să fie la mare căutare.

Vom parcurge în continuare câteva din domeniile în care s-au manifestat aceste schimbări de perspectivă:

Management & HR

Lucrul de acasă se practica și înainte de pandemie în rândul programatorilor dar, cu toate acestea, reprezenta excepția, nu regula. Companiile s-au văzut în fața unor noi oportunități dar și probleme la care nu se așteptau. Sediile ce reprezentau imaginea și puterea brandului au devenit goale, deși costurile legate de chirii au rămas aceleași. Datorită lucrului exclusiv online s-au anulat limitele impuse de prezența fizică la birou, astfel încât multe firme au început recrutarea la nivel național. Provocările principale au apărut în momentul în care s-a încercat promovarea culturii organizaționale într-un mediu online. Au apărut soluții noi pe care le vom discuta și prezenta la conferință.

Inteligența Artificială

Aceasta a fost văzută ca o soluție la toate problemele omenirii și ca un viitor înlocuitor al diverselor profesii. Această atitudine s-a dovedit a fi prea optimistă. Tehnologia și mai ales seturile de date folosite trebuie rafinate în continuare. De asemenea, în domenii precum industria automotive sau medicină, soluțiile ce pot fi folosite în producție și nu doar experimental s-au amânat cu câțiva ani. Care sunt noile tehnologii și mecanisme care stau la baza noului AI ? Rămâne să le descoperim la IT Days.

Produse noi și leadership

Care sunt noile produse care s-au adaptat noilor nevoi legate de pandemie ? Care au fost schimbările din zona de leadership ?

Agile

Mai este Agile la modă sau ne îndreptăm spre alt protocol de dezvoltare a proiectelor? Lucrul online a adus și o mai mare flexibilitate a programului de lucru. Intervalul în care toată echipa este online a scăzut la câteva ore. Cum se adaptează comunicarea agile în noul context ?- este doar una din problemele actuale.

DevOps

A devenit una din profesiile cele mai căutate, fiind vitale pentru noile proiecte. Cu sute, mii de mașini virtuale în cloud administrarea acestora prin Kubernetes, Helm sau alte tehnologii este esențială pentru fiecare companie.

Programare și arhitectură software

Cum au evoluate tehnologiile actuale ? Ce este dincolo de microservicii ? Sunt câteva din întrebările la care vom încerca să răspundem.

Industry 4.0

Fabrici de producție complet automatizate există și la noi, demonstrându-și independența în fața pandemiilor. Care sunt provocările dezvoltării lor? Cum pot fi coordonați sute de roboți? Cum pot fi dirijate liniile de aprovizionare? Care este statusul în timp real al comenzilor? Cum definim digital twins? Iată câteva dintre aspectele problematice abordate în această secțiune.

Concluzie

Ineditul și actualitatea subiectelor propuse în cadrul conferinței din acest an asigură premisele unui eveniment cu totul special. Modul de desfășurare va fi unul hibrid: vom încerca să avem participanți și speakeri în sală, în măsura în care va fi posibil în luna noiembrie. Locul de desfășurare este același ca anul trecut: Cluj Innovation Center (CREIC).

Dacă te-am făcut curios, te așteptăm la IT Days, 10-11 Noiembrie #new_perspectives #online #hibrid .

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA