Bosch Future Mobility Challenge (BFMC) este o competiție internațională pentru studenți, organizată anual de Centrul de Inginerie Bosch Cluj, care lansează provocarea ca echipe de 2 - 5 studenți și un mentor (cadru universitar) să demonstreze că, după șase luni de lucru, pot prezenta performanța unui vehicul autonom într-o mașină la scara 1:10 furnizată de către noi. Adică aceasta poate să navigheze într-un oraș smart în miniatură.
În cadrul acestei competiții, dorim să implicăm studenții în domeniul automotive și conducere autonomă, pentru a înțelege provocările și complexitatea dezvoltării de algoritmi pentru mașinile viitorului.
Pentru mai multe detalii puteți accesa website-ul competiției: https://www.boschfuturemobility.com/
La început, competiția a fost una locală cu 12 echipe din Cluj-Napoca. Ediția 2019 a fost primul pas spre o deschidere la nivel internațional, când am acceptat 24 de echipe din România și Republica Moldova. Anul trecut, am acceptat 42 de echipe din 5 țări europene, introducând competiția și în Bulgaria, Italia și Ungaria. La ediția a patra, am crescut și mai mult, acceptând 50 de echipe din 10 țări, incluzând Malta, Luxemburg, Grecia, Estonia și Suedia.
Pentru ediția din acest an, pe lângă creșterea gradului de complexitate a traseului și a elementelor sale, am introdus două noi elemente: un instrument care îi ajută pe studenți în contextul muncii la distanță, anume un simulator, replică a mediului real întâlnit la locația noastră și un parteneriat cu IEEE-ITSS, cu scopul de a ridica și mai mult impactul competiției.
Tuturor echipelor acceptate le oferim o platformă de concurs care poate fi folosită imediat, aceasta incluzând codul low-level pentru mașină: SW pentru virajul și controlul vitezei, interacțiunea cu senzorul IMU, pluginul pentru cameră. Kitul are implementat, de asemenea, și posibilitatea controlului de la distanță prin intermediul unei tastaturi, un streamer pentru cameră și documentația completă a codului, inclusiv module și indicații despre cum se pot crea pachete noi.
Pe lângă documentația kitului, studenții au la dispoziție și documentație adițională pentru Linux, ROS, procesare de imagine, management de proiect, îmbunătățirea hardware-ului, platforme de dezvoltare etc.
Toți participanții au acces la forumul online unde membrii echipei pot discuta unii cu alții și pot cere sfaturi de la experți Bosch.
În fiecare an încercăm să aducem noi scenarii și componente smart city, precum comunicarea V2V, sisteme de localizare, semafoare inteligente și toate componentele API pentru a facilita interacțiunea cu sistemele noastre. Scenariile de trafic includ zona de oraș, autostrada, drumuri naționale, parcări un sens giratoriu și altele.
Acest proiect implică multe aspecte tehnice ale condusului autonom, de la partea senzorială la controlul vehiculului, de la percepție la limitări hardware, de la API la mașini de stare. Aceste teme îi ghidează pe studenți în crearea unor echipe multidisciplinare, le permite să se concentreze asupra unor aspecte pe care le consideră mai importante și mai potrivite pentru echipă, îi ajută să lucreze în echipă, să distribuie sarcinile de lucru, să creeze o arhitectură adaptabilă și să comunice.
Prin această competiție, pe lângă atractivitatea premiilor, studenții pot vedea cum efortul lor prinde viață punând algoritmii în lucru pe pista competiției și prezentând proiectul în fața unui juriu internațional format din experți, lideri din domeniu și membrii din mediul academic. Mai mult, eforturile studenților primesc recunoaștere și vizibilitate locală (la universitate, în familie, în cercul de prieteni și în mediul lor de lucru).
Prima impresie este importantă, de aceea la finala competiției, dorim să oferim o experiență unică fiecărui participant. Încercăm să facem totul cât mai distractiv și mai plăcut posibil în timp ce studenții se bucură de facilitățile și infrastructura Centrului de Inginerie Bosch din Cluj.
Competiția încurajează studenți din domenii diferite și de nivele diferite să aplice și să participe la concurs. Avem concurenți de la liceeni până la studenți la masterat, din domenii diferite precum inginerie electrică, automatică și calculatoare, mecatronică, inginerie mecanică și multe altele. Noi punem acest interes crescut pe baza adaptării continue a competiției făcând-o mai atractivă pe baza lecțiilor învățate în edițiile precedente.
Suntem fericiți că, după patru ani, competiția are un impact major în mediul academic: profesori și studenți de la mai multe universități au creat grupe de cercetare folosind ca exemplu cerințele competiției; studenții folosesc cunoștințele obținute în cadrul competiției sau componentele hardware pe care le-au primit pentru a-și scrie lucrări de diplomă, de disertație sau lucrări științifice; foști participanți care sunt acum doctoranzi își coordonează propriile echipe; universitățile își adaptează cursurile/laboratoarele pe baza temei competiției; participanții sunt invitați să susțină prelegeri. Mai mult, participanții dezvoltă o adevărată pasiune pentru domeniul conducerii autonome, creionându-și chiar și o carieră în această direcție, câțiva devenind colegii noștri la Bosch.
Cu siguranță ne vom întâlni la BFMC 2022 unde vă vom surprinde cu multe alte noutăți. Ne propunem să creștem în continuare, să creștem interesul studenților pentru conducerea autonomă, să creștem comunitatea de entuziaști atât pe plan local și internațional, să întărim parteneriatul IEEE-ITSS și să îi inspirăm pe studenți să descopere soluții inovatoare în munca lor.
Odată cu începerea campaniei de votare, în iunie, va fi momentul să susțineți echipele voastre preferate din 2021 pe site-ul www.boschfuturemobility.com, iar apoi să le urmăriți evoluția în finala competiției ce va avea în data de 11 iulie 2021.
Noile tehnologii SAP ABAP
de Dan Sabadis
de Sorin Stan
de Ovidiu Mățan
de Ovidiu Mățan