ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 101
Abonament PDF

IT Days 2020

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE

În 10 - 11 noiembrie a avut loc a opta ediție a conferinței IT Days organizată de Today Software Magazine. Pe durata celor două zile, au fost transmise live prezentări susținute pe scenele de la Cluj Innovation Park (CREIC) cât și remote din partea speakerilor locali sau internaționali. Tema principală a conferinței de anul acesta a fost #ScienceFiction.

Provocările din 2020

La fel ca în multe alte domenii, provocarea principală a fost legată de condițiile speciale cauzate de pandemie. Deși nu am putut să îi aducem fizic pe speakerii internaționali, am decis să amenajăm scenele pentru cei ce se aflau în Cluj. Spațiul generos de la CREIC ne-a oferit posibilitatea de a realiza acest lucru în condiții de siguranță. Deși nu a existat public, speakerii care au venit pe aceste scene au avut parte de tot ceea ce definește o conferință normală: badge-uri, tricouri cu IT Days, poze pe scenă și spiderul conferinței.

Platforma folosită a fost poate cea mai mare provocare. După un review inițial al celor existente, am realizat că acestea nu ne oferă experiența dorită din punct de vedere vizual al transmisiei live și al modului de prezentare standurilor virtuale ale partenerilor. Am decis construirea unei noi platforme care să poată fi folosită atât la IT Days 2020 cât și la lansările TSM. Astfel a luat naștere streamevent.ro. Aceasta este deocamdată folosită doar de către noi, dar nu excludem ca la un moment dat să fie deschisă publicului.

Cele patru studiouri pregătite atât pentru transmiterea live a prezentărilor de pe scenă cât și pentru transmisia live și realizarea unui dialog cu speakerii aflați la distanță au constituit principalele provocări. Infrastructura de internet și folosirea platformei de către speakeri au fost, de asemenea, două provocări de care am trecut cu bine. Toate prezentările au avut loc, iar transmisia acestora nu au fost probleme.

Prezentări

Prima zi a început cu prezentarea lui Adam Ralph. Acesta a povestit despre primul său calculator, un Acorn Electron pe care început să programeze în BASIC. Prima instrucțiune toolchain a fost Run, lucru demonstrat într-un scurt demo. Ulterior, a trecut pe un calculator mai avansat Atari ST. Adam ne-a prezentat un demo și de pe această platformă printr-un emulator. Ulterior prezentarea ne-a purtat prin Visual Basic, Visiual Fox Pro și Visual. Prezentarea ne-a purtat în continuare în folosirea de scripturi de build și de integrare; tool-uri precum Cake, CLI. Auditoriul s-a amuzat, cu siguranță, atunci când Ralph a citat din Bill Gates: ,,The internet? We are not interested in it."

La finalul primei zile, a avut loc cea mai așteptată prezentare: Clean Architecture and Q&A with Uncle Bob. Informațiile oferite de acesta au fost cu adevărat valoroase din perspectiva limitelor diferitelor sisteme și înțelegerii fiecărui actor implicat. Printre altele, acesta a explicat valoarea testelor automate. Dintre argumente, rețin faptul că acestea ne dau siguranța de a modifica liniștiți un sistem, fără a fi speriați de impactul modificărilor aduse. Totodată, contrar așteptărilor, testele automate ne scurtează durata de dezvoltare a unui produs. Vreau să subliniez nivelul înalt al schimbului de întrebări și răspunsuri.

Majoritatea prezentărilor au fost foarte interesante. Din păcate nu le putem menționa aici. Fiecare are în spate povestea și experiența de mulți ani a speakerului .

Probleme

Cu toate că ne-ar fi plăcut ca totul să meargă perfect, trebuie să recunoaștem că au existat și unele probleme, în special în prima parte a primei zile. Dar până la prânz optimizările au fost realizate, și aceasta, datorită echipei de voluntari și colaboratori care au lucrat într-un ritm susținut pentru ca totul să decurgă la normal. A doua zi, totul a mers bine.

Disponibilitatea înregistrărilor video

Deși nu era planificată inițial, am decis să facem disponibile în cel mai scurt participanților înregistrările video a tuturor prezentărilor. Astfel aceștia pot să savureze liniștiți oricând doresc prezentările IT Days pe platforma streamevent.ro.

IT Days 2021

Cel mai mult ne dorim un IT Days cu public în sală. Pe de altă parte, considerând conferința de anul acesta, vom transmite sigur și online toate prezentările.

Îmi face plăcere să anunț și data conferinței: 10 - 11 Noiembrie 2021, Cluj Innovation Center.

La final, aș dori să mulțumesc tuturor care au fost alături de noi și ne-ați urmărit online, speakerilor pentru prezentările de excepție, voluntarilor prezenți, majoritatea dintre ei fiind studenți la UTCN. Un loc important a fost ocupat de cei patru moderatori care au condus cele patru scene: Dan Suciu, Andreea Pârvu, Ciprian și Andreea Sorlea. Mulțumesc, de asemenea, partenerilor evenimentului, care au fost: Bosch, Accenture, Cognizant Softvision, Garmin, Flow Traders, Fortech, Colors in Projects, SDL, Jpard, Betfair, Yardi, Kronsoft, Cluj IT Cluster, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Artă și Design și Cluj Statups.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects