ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 98
Abonament PDF

Bosch Future Mobility Challenge 2020 în tranziție

Rareș Lemnariu
Technical Lead @ Centrul de Inginerie Bosch Cluj
EVENIMENTE

Bosch Future Mobility Challenge este o competiție tehnică internațională pentru studenți, organizată de Centrul de Inginerie Bosch Cluj. Echipe de studenți (nivel licență sau masterat) din țări și domenii diferite din IT și inginerie, concurează cu soluțiile dezvoltate de ei pe parcursul a șase luni, sub îndrumarea specialiștilor Bosch. Obiectivul concursului este premierea celui mai bun vehicul autonom pe o scară 1:10, evaluarea realizându-se în funcție de cât de bine navighează într-un mediu cât mai apropiat de cel real. Sunt premiate cele mai bune trei echipe.

Echipa organizatorică adaptează mediul la fiecare ediție, adăugând scenarii realiste de condus, "obstacole" și actualizand kituri. Ediția din 2020 realizează cel mai mare pas înainte în acest sens. Kiturile de anul acesta au fost actualizate cu ajutorul partenerilor noștri: Important Projects of Common European Interest (IPCEI) și German Federal Ministry for Economic Affairs and Energy (Bundesministerium für Wirtschaft und Energie).

Mașinile pe care le primesc echipele sunt modulare și configurabile. Fiecare kit conține o placă de acționare a motorului (placă Nucleo F401RE), o placă logică (Raspberry Pi 4), trei senzori (o cameră Raspberry Pi, un encoder DC și o placă inteligentă IMU BNO055) și doi actuatori (un servomotor și un motor DC). Şasiul mașinii permite diferite ajustări, la nivel de geometrie a roților, rezistența suspensiilor și garda la sol.

În ceea ce privește componenta software, am pus la dispoziția echipelor:

Membrii echipei au acces și la: forumul competiției (unde se pot adresa întrebări și se pot discuta subiecte diverse între echipe sau cu echipa tehnică de organizare) și linkuri către ghidurile noastre și către proiectele noastre Git (cu linkuri și sfaturi despre cum ne realizăm proiectele).

Pentru cea de-a treia ediție, am selectat 42 de echipe din 5 țări, comparativ cu doar 24 de echipe din 2 țări, la ediția din 2019. Sunt multe schimbări de la ediția anterioară, iar noile provocări pe care le vor avea de trecut mașinile studenților pentru a demonstra că merită premiul sunt: o "hartă a orașului" extinsă cu aproximativ 150 metri pătrați, 2 semne noi de circulație (pieton și prioritate) pe lângă cele 2 deja existente (parcare și stop), 1 pieton în mișcare, semafoare inteligente, un obstacol static (un alt vehicul oprit pe bandă), o rampă și o nouă arhitectură pentru sistemul nostru GPS bazat pe informații video. Pe lângă provocarea tehnică, am mai introdus și un test de viteză, fără obstacole, în care echipele vor încerca să ajungă la linia de sosire cât de repede posibil.

Cele mai bune trei echipe vor câștiga premii totale în valoare de 9000 €, comparativ cu edițiile anterioare, unde echipele câștigătoare au fost recompensate cu experiențe precum vizite la IAA Frankfurt și cursuri de conducere defensivă ADAC în Germania.

Anul acesta, avem încă o provocare in interiorul BFMC2020, grație tehnologiei de senzori Bosch Sensortech BNO: libertatea de a alege o implementare a IMU în mașină și de a impresiona audiența și juriul cu această alegere. Echipele care vor reuși acest lucru vor primi un premiu special suplimentar din partea organizatorilor.

O altă premieră pentru ediția 2020 este introducerea unei runde eliminatorii în care fiecare echipă vine la sediul nostru și demonstrează, după o zi de teste în mediul nostru, că mașinile lor pot urmări traseul și pot recunoaște semnele de circulație. Din cauza pandemiei Covid-19, acest test nu a fost posibil în format fizic. Prin urmare, am mutat etapa online, pentru a continua să îi motivăm pe studenți în munca lor. Am propus echipelor mai multe variante legate de modul în care pot da acest test, urmând ca ei să trimită un video. Printre variante se numără: simulări virtuale în mediul creat de ei, un video al mașinii pe traseele create de ei sau implementarea algoritmilor lor asupra unui video realizat de noi.

Runda eliminatorie a fost surprinzător de bună, 18 echipe calificându-se în etapa următoare. Studenții ne-au impresionat cu implicarea și creativitatea lor, arătându-ne rezultate spectaculoase.

Finala ediției 2020, programată inițial pe 17 mai, va avea loc pe 18 octombrie, în format digital. Finala va fi difuzată online, o altă premieră pentru noi. Veți fi cu toții invitați să o urmăriți pe canalul YouTube Bosch România între orele 10:00-15:00.

Deoarece suntem entuziasmați și de următoarea ediție, ne face plăcere să vă anunțăm că startul înscrierilor pentru Bosch Future Mobility Challenge 2021 va avea loc între 1 octombrie - 8 noiembrie 2020, înscrierea și selecția realizându-se online, pe website-ul nostru.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA