ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 91
Abonament PDF

Amazon AWS re:Invent 2019 Retrospectivă

Lucian Revnic
Software Architect @ Micro Focus
EVENIMENTE

La începutul lui decembrie 2019 s-a desfășurat Amazon AWS re:Invent 2019, cel mai mare eveniment mondial dedicat tehnologiilor Cloud. Organizat în Las Vegas, Amazon AWS re:Invent 2019 a adunat anul acesta mai mult de 65 000 de participanți. Aceștia s-au întâlnit la peste 3000 de sesiuni tehnice pentru a învăța și pentru a socializa. Ce am aflat acolo despre cele mai importante inovații Amazon AWS? Veți citi în cele ce urmează.

Dacă anul trecut subiectele care au suscitat cel mai mare interes au fost Serverless și Lambda, în 2019 anunțurile au fost concentrate pe Machine Learning și Compute. De asemenea, Development Tools continuă să fie în centrul atenției. Am selectat, din cele peste 70 de noi funcționalități anunțate, 8 pe care le consider cele mai importante și, sper eu, vin în întâmpinarea cititorilor TSM.

Sursa: https://aws.amazon.com/blogs/aws/aws-launches-previews-at-reinvent-2019-sunday-december-1st/

Compute

1. AWS Fargate suport pentru AWS EKS

Unul dintre cele mai așteptate anunțuri a fost Amazon Fargate pentru EKS. Amazon EKS reprezintă serviciul pentru gestionarea clusterelor Kubernetes. AWS Fargate este serviciul care permite gestionarea și mentenanța automată a containerelor de către AWS folosind metodologii serverless.

Înainte de re:Invent 2019, gestionarea containerelor, necesare clusterelor Kubernetes era în responsabilitatea utilizatorului. Acesta putea folosi serviciul AWS EC2 și trebuia să-și gestioneze instanțele EC2. După re:Invent 2019, utilizatorul are o nouă opțiune în AWS EKS de a folosi AWS Fargate pentru crearea automată a containerelor. Aceasta înseamnă că utilizatorul trebuie să specifice doar fișierele de configurare Kubernetes, iar gestionarea și mentenanța containerelor se face automat de către AWS Fargate. Pentru cei care doresc să încerce această funcționalitate este momentan disponibilă în regiunile US East 1 (N. Virginia), US East 2 (Ohio), Europe West 1 (Ireland) și Asia Pacific North East 1 (Tokio).

2. EC2 Image Builder

Simplifică crearea, testarea și operarea imaginilor Amazon AMI pentru sisteme de operare Linux și Windows. Marele beneficiu pe care această funcționalitate îl aduce este că generează și testează automat imagini AWS, de fiecare dată când o politică de securitate o cere. În acest sens, utilizatorul nu mai trebuie să actualizeze manual imaginile AWS sau să ruleze teste manuale. Această funcționalitate este oferită gratuit. Singurul cost implicat este pentru resursele folosite pentru stocarea imaginilor generate. Serviciul este oferit în toate regiunile.

3. AWS Compute Optimizer

Una dintre provocările experților cloud este gestionarea eficientă a resurselor. De multe ori, utilizatorii alocă resurse, precum instanțe EC2 sau RDS, care nu corespund cerințelor aplicațiilor, generând costuri suplimentare.

Chiar dacă existau deja câteva opțiuni care ajutau, cum ar fi AWS Trusted Advisor sau AWS Right Sizing, la re:Invent 2019 s-a lansat un nou serviciu care folosește tehnologii Machine Learning pentru a recomanda utilizarea eficientă a resurselor EC2 sau AutoScalling. Acesta oferă sugestii pentru reducerea costurilor și îmbunătățirea performanței. Din ce am experimentat până în prezent, AWS Compute Optimizer este varianta îmbunătățită a soluției existente de AWS EC2 Right Sizing

Machine Learning (ML)

4. AWS DeepComposer - Muzică și Inteligența Artificială

Știați că puteți compune muzică folosind o tastatură muzicală care folosește inteligență artificială? Nu?! Nici eu nu am știut. Până la re:Invent 2019, când a fost lansat AWS DeepComposer, prima tastatură muzicală care folosește inteligență artificială.

Practic, aceasta permite compunerea de secvențe inițiale de melodii, ulterior, acestea sunt îmbunătățite folosind modele de inteligență artificială stocate în AWS. Impresionant mod de a îmbina arta cu inteligența artificială cu nevoia programatorilor de a învăța inteligența artificială!

5. AWS SageMaker Studio & Debugger

Sage Maker Studio reprezintă primul mediu de dezvoltare pentru modele Machine Learning din lume. Este un editor web care permite dezvoltarea tuturor pașilor necesari pentru Machine Learning. SageMakerDebugger oferă depanarea și optimizarea modelelor pentru a reduce timpul de training și înțelegerea modelelor generate de Machine Learning.

6. Amazon SageMaker Experiments

Optimizează modelele ML prin iterații succesive numite experimente. Practic, un utilizator care are mai multe modele ML poate să realizeze experimente în paralel pe acestea, astfel încât să permită alegerea modelului ML optim.

Development Tools

7. AWS CodeGuru

Este un serviciu destinat exclusiv programatorilor, având ca obiectiv principal optimizarea codului sursă prin intermediul inteligenței artificiale și a experienței experților AWS. Are două componente: CodeGuru Reviewer și CodeGuru Profiler.

8. Biblioteca Virtuală AWS

După 20 de ani de experiență în implementarea website-ului amazon.com și Amazon AWS, experții AWS au publicat o colecție de articole în care puteți găsi soluții la diferite probleme de implementare și operare a sistemelor distribuite. Câteva exemple interesante: mecanisme eficiente de rollback, caching sau de health checks.

Ce urmează?

Acestea sunt doar câteva din noutățile anunțate la AWS re:Invent 2019 din zonele Compute, Machine Learning și Development Tools. Vom continua să experimentăm mai multe funcționalități pe care să le prezentăm în articole viitoare din Today Software Magazine precum și la Transylvania Cloud Meetup (club de întâlniri și dezbateri regulate pe teme legate de Cloud Computing).

Și asta pentru că AWS schimbă lumea și modul în care vom dezvolta software, cel puțin pentru următoarea decadă.

Resurse

 1. Pagina oficială Amazon AWS re:Invent 2019

 2. Transylvania Cloud Meetup - club de întâlniri și dezbateri pe teme legate de Cloud

 3. Amazon AWS Builders Library - biblioteca virtuală a dezvoltatorilor de cloud

 4. Amazon AWS Compute Optimizer - serviciul AWS Compute Optimizer

 5. Amazon Deep Composer - tastatura muzicală cu inteligență artificială

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

 • Accenture
 • Bosch
 • ntt data
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • Cognizant Softvision
 • BoatyardX
 • Colors in projects