ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 80
Abonament PDF

MWC 2019 - Ziua 3

Ovidiu Mățan
Fondator @ Today Software Magazine
EVENIMENTE

A treia zi a fost una scurtă, deoarece am revenit în Cluj. Cu toate acestea, am reușit  să surprindem câteva lucruri interesante.

La standul celor de la Mercedes, am remarcat noul brand EQC. Era expus un EQC 400 4Matic, care prin cele două motoare electrice, reușește o performanță de invidiat: putere de 408 CP, cuplu maxim de 765 NM, accelerație 0-100km de 5.1sec și autonomie de peste 450 km. La același stand, ne-a atras atenția un proiect simpatic de research, o abordare interesantă de refolosire a senzorilor și echipamentelor dintr-o mașină atunci când aceasta staționează.

Este vorba de un joc care rulează pe ecranul mașinii, în cazul nostru modelul standard CLA. Bineînțeles că jocul este unul în care trebuie să conduci,  folosind volanul mașinii, padelele de schimbat vitezele și pedalele de accelerație și frână.

Încercăm să intuim gradul de atractivitate pe care l-ar avea acest joc, asupra unui șofer care a condus toată ziua. Câți dintre șoferi ar mai  vrea să conducă o țestoasă și să rămână în mașină? În schimb, ar putea să aibă un mare succes la copii care întotdeauna sunt amatori de distracție, mai ales dacă prind locul șoferului disponibil. Sau de ce nu, jocul ar avea  și un scop didactic destinat celor care vor să se inițieze în arta șoferitului? 

Din sfera auto, mai remarcăm și  standul celor de la Intelsat.

Aceștia dețin o platformă de comunicare care în condițiile meteo dificile, atunci când rețelele GSM nu sunt disponibile, oferă o trecere instantanee la o comunicare direct cu satelitul. În cazul de față, echipamentul era instalat pe o mașină Ford, iar serviciile erau pentru monitorizarea/inspectarea unor sisteme eoliene de producere a energiei. Printre exemplele arătate pe monitor am văzut sisteme eoliene instalate și la noi în Dobrogea.

Nu putem să nu îi menționăm pe cei de la ZTE, care au venit cu două proiecte interesante, în afară de ultimele modele de telefoane și de echipamente de rețea. Este vorba de două brațe robotice ce au fost programate pentru a cânta la pian și respectiv la tobe.

Al doilea - poate mai interesant- realiza o scanare 3D a unei persoane, după care producea imagini artistice relativ inedite.

Tot din zona proiectelor speciale, trebuie să îi menționăm pe cei de la HP Enterprise care pentru o misiune pe Marte pregătesc The Spaceborne Computer.

Standul impresiona prin prezența unui modul spațial ce părea real.

Ajungem la standul Nokia, unde inovația și distracția rămân la standardele recunoscute cu care și-a obișnuit publicul. Ne-a plăcut jocul VR de ping-pong jucat prin intermediul controlerelor unui Oculus Rift.

Bineînțeles că am văzut și ultimele modele de telefoane, dar nu vom insista asupra lor.  De ce? Pentru că așa cum spuneam într-un articol anterior, diferențele dintre ultimele modele sunt destul de mici din perspectiva unui utilizator, iar asemănarea dintre ele din ce în ce mai mare. Practic, avem la toți producătorii un același ecran mare, câteva camere în spate și același sistem de operare.

În ceea ce privește roboții, aceștia au început să apară și la MWC. Ce-i drept, destul de timid. Am găsit unul care oferea îmbrățișări gratuite, dar cât am stat pe-acolo , eu n-am reușit să văd pe cineva destul de curajos încât să dorească îmbrățișarea robotică.

În ceea ce mă privește, eu nu am avut încredere în capacitatea de empatizare  a robotului, ca atare l-am evitat la rândul meu, respectuos. În schimb, la standul apropiat a celor de la MediaTek, l-am găsit pe Helio / P90, un mic roboțel simpatic care imita mișcările umane și care a reușit să mă impresioneze mai mult.

Cam atât anul acesta de la MWC, vom încerca să revenim și anul viitor. Sper că articolele noastre au reușit să vă introducă în atmosfera acestui eveniment desfășurat la Barcelona. Pentru mai multe poze și interviuri, vă invităm pe pagina noastră de Facebook și pe canalul TSM de YouTube.

Sfaturi de vizitare a MWC

 1. Planificați-vă de dinainte ruta. Deoarece este aproape imposibil de acoperit totul, faceți-vă un plan de la început, despre ce vreți să vedeți și realizați o listă cu pavilioanele de interes pentru voi. În felul acesta, puteți spune la finalul zilei că v-ați atins obiectivele.
 2. Povestiți cu cei de la stand, atunci când vedeți ceva ce vă atrage. Aceștia sunt întotdeauna bucuroși să vă ofere mai multe informații, iar în schimbul acestor date vă vor cere să vă scaneze badge-ul. În felul acesta vor primi datele voastre de contact: nume, email, poziție, companie.
 3. În măsura în care puteți, notați-vă ceea ce vedeți sau poate chiar mai simplu, și captați în fotografii ceea ce v-a atras interesul. 
 4. Nu uitați să vă luați cărțile de vizită. Acestea sunt utile în special în interacțiunea cu alți vizitatori
 5. Seara, dacă rămâneți până la ora 18:00, multe standuri vă vor servi cu bere, vin, șampanie și mici gustări. Este poate cel mai bun moment de socializare cu ceilalți participanți sau cu prietenii voștri. Enjoy!

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 120

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA