ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 73
Abonament PDF

Food Waste Combat și Ride2Work Cluj - proiectele JCI Cluj premiate la nivel european

Alina Mihuț
VP Relații Internaționale @ JCI Cluj
EVENIMENTE

Reducerea risipei alimentare în Cluj: 1 tonă de mâncare salvată lunar și 100 de beneficiari recurenți. O comunitate cu peste 4.000 participanți, 50 de voluntari, 28 de pitstopuri și 1 festival pentru bicicliști - RideFest.

Așa arată, pe scurt, Food Waste Combat și Ride2Work Cluj, două proiecte inițiate de JCI Cluj, încă din 2014, din dorința de a crea impact pozitiv în comunitatea locală. Proiectele au crescut, cu susținerea comunității, astfel încât astăzi ele pot fi dezvoltate de la o viziune "Think global, act local" spre una "Think global, act global". Cele două proiecte JCI Cluj au fost onorate cu trei premii la festivitatea de decernare a premiilor de la Conferința Europeană JCI, care a avut loc în perioada 18-22 iunie, în Riga, Letonia.

Proiectul Food Waste Combat a primit premiul "Most Outstanding Local Project", și anume cel mai bun proiect JCI din Europa, la nivel de "planificare, viziune și succes". Cel de-al doilea premiu câștigat de Food Waste Combat este "Best Local CSR Program".

De ce e necesar Food Waste Combat?

⅓ din mâncarea produsă în lume ajunge la gunoi. Românul aruncă 130 kg/an. Cu mâncarea irosită într-un an în România poți hrăni populația orașului Cluj-Napoca timp de 20 de ani. Cu mâncarea irosită de tine într-un an poți face nouă plinuri de benzină pe an. Respectăm resursele. Oferim un viitor sustenabil copiilor. Contribuim la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU - SDG 12.3 (privind surplusul de hrană și risipa alimentară). La nivel local, Food Waste Combat a mai primit anul trecut premiul TEDxEroilor Award, susținut de AROBS Transilvania Software.

Cum arată Food Waste Combat astăzi?

Echipa Food Waste Combat are planuri mari cu dezvoltarea proiectului în acest an: extindere în două orașe și prima bancă de alimente din Cluj. "Sunt mândră de toți membrii Food Waste Combat pentru că sunt niște oameni minunați care reușesc să mă inspire zi de zi. Cu ei, proiectul FWC va ajunge la următorul nivel și va reuși să schimbe situația risipei alimentare în România", spune Camelia Gui, coordonatoarea proiectului Food Waste Combat.

Cele două premii pentru Food Waste Combat sunt cu atât mai importante, în contextul actual, cu cât noua lege a Risipei alimentare a fost trimisă spre votare cu o serie de nereguli. Și a fost votată în 27 iunie. Cităm din scrisoarea, trimisă în data de 25 iunie, "În atenția Membrilor Camerei Deputaților, 573/2017 pentru modificarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare". "Atragem atenția asupra faptul că textul proiectului de lege, așa cum a rezultat din lucrările Comisiei pentru agricultură nu va avea niciun impact pozitiv asupra reducerii risipei alimentare, în schimb va face imposibilă funcționarea magazinelor sociale."

27 iunie - o zi tristă pentru lupta anti-risipă alimentară în România

PL-x nr. 573/2017 - Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Practic, legea ar fi trebuit să impună prevenirea și reducerea risipei alimenrare, prin 7 metode specifice, doar ultima soluție fiind aruncarea la gunoi, în fapt, proiectul de lege nu impune niciun fel de obligații companiilor din industria alimentară, propunând doar un set de măsuri facultative, care ar fi putut fi aplicate și până acum. "Parlamentul a votat o versiune inutilă a legii privind reducerea risipei alimentare, demonstrând astfel ignoranța privind gravitatea acestui subiect și ratând oportunitatea de a face țara noastră una model în lupta cu risipa. Tot mai puțini înțeleg că problema managementului deșeurilor și a risipei alimentare sunt "white walkers" ai societății moderne. Aceasta înseamnă că rămâne la noi, consumatorii, societatea civilă și organizațiile anti-risipă alimentară, să împingem schimbarea de jos în sus și să demonstrăm că se poate ameliora situația celor 6000 de tone de hrană irosite zilnic în România", este mesajul de pe facebook al echipei Food Waste Combat.

Ride2Work Cluj prinde viteză

Al treilea premiu care ajunge în JCI Cluj este pentru proiectul Ride2Work Cluj, desemnat "Best Local Community Empowerment Program".

Ride2Work Cluj a pornit în 2014 din pasiunea colegilor bicicliști din JCI Cluj și s-a dezvoltat, alături de partenerii proiectului, Velosfera, și prin susținerea primită din partea Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Numeroase studii arată că folosirea bicicletei regulat ajută la diminuarea traficului din oraș, are un impact pozitiv asupra locurilor de parcare și mai ales asupra sănătăţii și a randamentului angajaţilor bicicliști la locul de muncă. Succesul proiectului a crescut exponenţial de la un an la altul, cu 28 de ediţii la sfârșitul anului 2017, însumând peste 4.000 de participanţi la evenimentele matinale și peste 50 de voluntari implicaţi.

"Scopul proiectului este de a promova mersul cu bicicleta ca parte integrantă a unui stil de viață sănătos, și sperăm să putem lucra împreună pentru a oferi împătimiților de ciclism tot sprijinul de care au nevoie. Mai mult decât atât, cu cât adunăm mai multe exemple ca ale voastre, bicicliștilor, cu atât avem mai multa forță pentru a schimba mentalități, infrastructură, și lumea în care trăim. Exemplul tău contează!" - este mesajul echipei Ride2Work.

Diana Silaghi, coordonatoarea proiectului Ride2WorkCluj: "Ne bucurăm că proiectul a luat amploare și că, datorită echipei și a voluntarilor, s-a creat o efervescență și un stil de viață pe care-l promovăm activ și la care sperăm să ni se alăture cât mai mulți susținători."

Acestea nu sunt singurele premii primite de JCI România la nivel european. Colegii noștri din JCI Suceava au primit două premii. Premiul de recunoaștere a celei mai noi organizații cu impact în comunitatea locală "Most Outstanding New Local Organization", precum și premiul pentru proiectul "Wine Networking Event", desemnat "Best Local Economic Development Program". La această categorie a candidat și JCI Cluj cu proiectul "START în afaceri", proiect derulat în parteneriat cu TenarisSilcotub. Și colegii din JCI Bucuresti s-au întors acasă cu un premiu pentru organizarea evenimentului "Balkan Conference", proiect desemnat "Best Inter-organization Collaboration Project!"

"JCI Cluj a câștigat trei premii, adică un sfert dintre premiile JCI Awards în Conferința Europeană de la Riga, 2018. Sunt o recunoaștere a rezultatelor din ultimul an și a muncii din toți anii anteriori, prin care am reușit să facem o diferență în comunitatea locală. Ride2Work Cluj și Food Waste Combat sunt modele de urmat la nivel European, iar premiul de "european 'flagship program'" arată că programul nostru de redus risipa alimentară e cel mai reprezentativ pentru cei 22.000 de membri JCI din Europa. Suntem mândri și onorați! A fost o premieră și pentru JCI România, care s-a întors acasă cu cele mai multe premii. Împreună, prin aceste recunoașteri, am adus JCI Cluj și JCI România pe buzele celor peste 1500 de participanți la gală, din Europa și din lume.", a declarat Gabriela Veres, Președinte JCI Cluj.

Așadar, la nivel european, JCI Romania a fost recunoscută, în total, cu șase premii! La Conferința Europeană JCI, care s-a desfășurat anul acesta în Riga, a fost prezentă și o delegație de 14 membri din partea federației de ONG-uri JCI România. Programul conferinței a oferit experiențe diverse delegaților precum: traininguri, workshopuri de dezvoltare personală și profesională, excursii și vizite. În seara de 22 iunie, participanții au avut ocazia să participe la decernarea premiilor JCI Awards, unde s-a adus recunoaștere celor mai remarcabile organizații locale JCI, celor mai remarcabili oameni precum și celor mai de impact proiecte.

Suntem convinși că, și prin aceste premii, Clujul și România s-au remarcat în întreaga Europă, și în afara ei, prin recunoașterile primite.

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 122

Sponsori

 • BT Code Crafters
 • Accesa
 • Bosch
 • Betfair
 • FlowTraders
 • MHP
 • Connatix
 • BoatyardX
 • metro.digital
 • AboutYou
 • Colors in projects

VIDEO: EXTRA