ABONAMENTE VIDEO REDACȚIA
RO
EN
×
▼ LISTĂ EDIȚII ▼
Numărul 63
Abonament PDF

Laravel e încă viitorul în PHP

Lóránd Gombos
Senior Software Developer @ AROBS Transilvania Software
EVENIMENTE

În urmă cu patru ani mă pregăteam pentru o prezentare în fața colegilor despre Cake PHP. Aveam toată documentația făcută când am dat peste Laravel. Mi-a atras atenția imediat, așa că am început să mă documentez intens.

După ce am parcurs o documentație stufoasă, am descoperit că Google trends deja vorbea despre Laravel. Conform trendurilor, Laravel se afla pe ultimul loc, având deasupra Yii, Zend Framework, Codeigniter și, primul în top, Cake PHP. Imaginea de mai jos a apărut în prezentarea mea de acum patru ani.

Google Trends 2013

Cu toate că titlul prezentării mele promitea informații despre Cake PHP, mai mult de jumătate din timpul alocat l-am folosit pentru a vorbi despre Laravel. Colegii erau sceptici, unii chiar au râs. Nu reușisem să îi conving, poate și din cauza entuziasmului meu debordant. Cu toate acestea, am intuit acest trend și am decis să-l urmez. Încrezător că este util să începem dezvoltarea de proiecte cu Laravel, am dat startul unui prim proiect folosind acest framework. La început, echipa era formată dintr-un programator care nu a folosit niciodată Laravel, un programator nou în echipă și eu - un susținător convins și dornic să dezvolte un proiect Laravel.

Cum arată astăzi Laravel în căutarile Google trends?

Google Trends 2017

Primul rezultat cu Laravel - proiect livrat înainte de deadline

În urmă cu trei ani am văzut primul rezultat semnificativ cu Laravel. Mai exact, proiectul a fost finalizat înainte de termenul estimat. Drept consecință, am generat un interes în rândul colegilor referitor la acest framework. Ce a urmat? Majoritatea proiectelor în care m-am implicat au avut ca soluție tehnică acest framework.

De ce am ales Laravel?

Pentru că learning curve-ul în Laravel e mai scurt, având o documentație mai ușor de înțeles și care se parcurge mai repede, față de un alt framework, iar un programator care se întâlnește prima dată cu Laravel va înțelege codul în aproximativ două zile, deoarece frameworkul este conceput tocmai pentru a simplifica codarea.

Laravel a construit în jurul său o comunitate de programatori pasionați care oricând își pun la dispoziție experiența și cunoștințele. Mai mult decât atât, majoritatea pachetelor de învățare sunt gratuite. Laravel sprijină open source-ul, este un framework care conține un cod elegant și care, la momentul actual, influențează noi trenduri în PHP.

În momentul de față, conform sursei SimilarTech, o platformă de analiză de date, există 55.454 de site-uri dezvoltate integral cu Laravel la nivel global și 46.511 de domenii unice dezvoltate cu Laravel. Domeniile de aplicare: Business, News, Entertainment, Travel, Technology și Social.

Jacob Hecht - Product Consultant, SimilarTech, ne-a oferit câteva date referitor la site-urile din România care folosesc Laravel. "We have uncovered 336 websites that are using Laravel, and the majority of their traffic comes from Romania, which is based on SimilarWeb traffic data. It is important to keep in mind that these are websites where there is enough traffic to see that the clear majority is coming from Romania."

LaraconEU

Este al-2-lea an, consecutiv, când particip la conferința LaraconEU, din Amsterdam, care a avut loc anul acesta în perioada 28-30 august. La fel ca și anul trecut, abia aștept să pun în aplicare și de această dată ultimele update-uri însușite la conferință. De data aceasta, am mers la conferință împreună cu colegii mei Alexandra, Dan și Sergiu care, la rândul lor, au fost dornici de a asimila noi idei și informații. Astfel că, împreună încercăm să facem un sumar cu cele mai interesante informații de la conferință.

Laracon Team

Taylor Otwell - State of Laravel

Taylor Otwell, fondatorul Laravel, ne-a prezentat câteva dintre noutățile noii versiuni Laravel (5.5) lansată în timpul conferinței. A menționat Resource, prin intermediul cărora un anumit model poate fi transformat într-un instrument extrem de util, în special pentru dezvoltarea API-urilor: te ajută să transformi răspunsul unui model în API.

Tot în aceeași sferă, introducerea funcției globale opțional care simplifică sau chiar elimină validarea instanțelor de clase înainte de a executa metode prin simpla accesare a acestei funcții. Alte îmbunătățiri au fost aduse la sistemul de Queueing: înlănțuirea joburilor în "serie", dacă unul dintre joburi nu se execută cu succes, celelalte nu se vor mai executa. De asemenea, a fost introdus și Job Rate Limiting pentru cazurile în care workerul de queue are o limită de request-uri astfel se reușește configurarea numărului de încercări pe intervale de timp, în special util în interacțiunea cu servicii care limitează la rândul lor numărul de requesturi pe un anumit interval.

O altă îmbunătățire adusă acestui sistem este posibilitatea de a limita reîncercarea de a rula un anumit job până la o anumită oră, foarte util pentru joburile care sunt direct legate de execuția într-un anumit interval orar astfel că, dezvoltatorul nu mai trebuie să plaseze verificările de interval.

Deschidere Laracon

Marcel Pociot: From zero to multi-platform Chatbot with BotMan

Marcel Pociot și-a intitulat prezentarea From zero to multi-platform Chatbot with BotMan. Marcel este creatorul librăriei BotMan care încearcă să abstractizeze dezvoltarea și interacțiunea cu boti de chat pe o paletă destul de largă de platforme: Slack, Telegram, Microsoft Bot Framework, Nexmo, HipChat, Facebook Messenger și WeChat. Astfel că, printr-o serie de evenimente și hookuri se pot obține interacțiuni cu toate platformele amintite mai sus prin intermediul câtorva linii de cod, iar componentele layerului de abstractizare se vor ocupa de comunicarea cu diferite sisteme. De asemenea, dacă se adaugă și natural language processing, rezultatele pot fi cu atât mai interesante.

Eryn O'Neil - Project Triage: What to Do When Everything Hits the Fan

O altă prezentare care ne-a determinat să privim dincolo de partea tehnică a fost susținută de Eryn O'Neil. Aceasta a vorbit despre abordarea problemelor în procesul de dezvoltare. Eryn și-a împărtășit experiențele într-o serie de situații și s-a arătat hotărâtă în deciziile luate pentru rezolvarea problemelor. Discuția a avut scopul de a ne reaminti faptul că avem de-a face cu oameni diferiți, iar uneori cu noi înșine. Concluzia a fost că ar trebui să empatizăm cu oamenii și să ne amintim că nu trebuie să reacționăm la situații, ci să avem un plan înainte de a acționa.

Jeroen van der Gulik - Bruce Lee Driven Development

Nu ne-am fi gândit că ne vom întâlni cu Bruce Lee la această conferință, însă am dat peste niște concepte deduse din filozofia acestuia. Bruce Lee Driven Development a fost un titlu care ne-a atras atenția și care nici nu ne-a dezamăgit. Extrasă din filozofia învățării mai multor stiluri de Kung Fu, Jeroen ne-a explicat cum, în calitate de dezvoltatori software, am putea beneficia de absorbția a cât mai multor stiluri de dezvoltare, folosind acele piese pe care le considerăm cele mai utile.

Max Brokman - Denormalization With Eloquent: How, Why and When

Nu a fost nicio prezentare din care să nu extragem ceva util. Prezentarea lui Max Brokman a punctat niște perspective foarte interesante. Ca programatori, suntem deseori încurajați să stocăm datele în mod normalizat. Acest lucru îmbunătățește integritatea datelor și reduce redundanța acestora, dar uneori face ca interogările citite să fie complexe. În cadrul sesiunii, Max Brokman ne-a demonstrat cum un DB denormalizat poate să fie utilizat pentru a îmbunătăți performanța și experiența programatorilor în rapoarte, pagini de înscriere și sisteme de căutare folosind Eloquent.

Laura Elizabeth - Debugging Design: 5 simple design principles to make your UI "not look terrible"

Ne-a atras atenția și prezentarea Laurei Elizabeth, Debugging Design: 5 simple design principles to make your UI "not look terrible". Laura ne-a arătat o pagină web, a identificat elementele care nu arătau bine, iar apoi, pas cu pas, bazându-se pe 5 principii simple, a modificat această pagină, transformând-o într-una elegantă, structurată și ușor de folosit.

5 principii de care un programator ar trebui să țină cont atunci când trebuie să implementeze o pagină web:

Hannes Van De Vreken - Code review beyond code

Hannes Vad De Vreken a vorbit despre importanța code review-ului în procesul de dezvoltare a unui sistem informatic, guidelines pentru crearea unui pull request și pentru oferirea unui feedback. Acesta ne-a demonstrat faptul că este important să acordăm o atenție mai mare code reviewului, precum și modului în care facem un pull request, astfel încât să oferim informații suficiente, pertinente și utile persoanelor care trebuie să ne evalueze codul.

De asemenea, din postura code reviewerului, este important să știm cum să oferim un feedback, mai ales atunci când acesta nu este unul pozitiv, astfel încât să nu demotivăm persoanele vizate. Hannes ne-a prezentat abordarea de tip sandwich = feedback negativ între două feedbackuri pozitive.

Testează și aplică

Laravel face parte din activitatea mea de zi cu zi ca programator. Conferința LaraconEU ne-a oferit mie și colegilor mei, o experiență extraordinară. Faptul că am întâlnit oameni care fac parte din board ne-a ajutat pe toți patru să înțelegem idei care sunt aplicabile 100% în cadrul proiectelor pe care lucrăm. Insighturile privitoare la de-normalizarea bazei de date ne-au ajutat să îi explicăm mult mai clar clientului despre chatbots și despre cât de ușor se implementează pe mai multe platforme. În urma prezentării, acesta a fost foarte deschis să înceapă în cadrul proiectului un modul de chatbot.

Acestea au fost principalele idei cu care ne-am întors de la LaraconEU și pe care vom încerca să le implementăm până la ediția de anul viitor.

LANSAREA NUMĂRULUI 112

Prezentări articole și
Panel: DevOps

Joi, 28 Octombrie, ora 18:30

Înregistrează-te

Facebook Meetup StreamEvent YouTube

Conferință

VIDEO: NUMĂRULUI 111

Sponsori

  • Accenture
  • Bosch
  • ntt data
  • Betfair
  • FlowTraders
  • MHP
  • Connatix
  • Cognizant Softvision
  • BoatyardX
  • Colors in projects